12.10.12

Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα τόσο μικραίνει το όραμα!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

      Όσο πιο γρήγορα κινούμαστε τόσο πιο λίγα πράγματα βλέπουμε. Η γρήγορη κίνηση απορροφάει την προσοχή μας. Δεν προσέχουμε τα πράγματα που μας περιβάλλουν . Δεν έχουμε επαφή με τα πράγματα.

      Η επιστήμη κι η τεχνική εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Αν η επιστήμη κι η τεχνική είχαν επαφή με την πραγματικότητα δεν θα κατασκεύαζαν ποτέ την ατομική βόμβα και δεν θα υπήρχαν πυρηνικά όπλα!

     Ακόμα κι η καθημερινή ζωή των ανθρώπων ακολουθεί το ρυθμό της επιστήμης και της τεχνικής. Όσο περισσότερο εξελιγμένη είναι μια χώρα, τόσο η καθημερινή ζωή των κατοίκων είναι διαφορετική: Πήγε κάποιος γνωστός μου στη Νάπολη της Ιταλίας. Συνηθισμένος από τις καφετέριες στην Ελλάδα, όπου μένεις με τις ώρες για να απολαύσεις τον καφέ σου και τον ελεύθερο χρόνο σου, και του έκανε εντύπωση, πως οι Ναπολιτάνοι πίνουν γρήγορα τον καφέ στο πόδι και φεύγουν.

    -Γιατί το κάνουν αυτό; ρώτησα τον γνωστό μου. Μήπως τους κάνει μούτρα ο μπάρμαν και φεύγουν;
    -Όχι, απάντησε. Φεύγουν γιατί δεν έχουν χρόνο.
    -Αλίμονο, τί τον έκαναν τον χρόνο τους;
    -Δεν ξέρω. Ίσως είναι μακρινές οι αποστάσεις... Ίσως φταίει κάτι άλλο. Πάντες δεν τους μένει ελεύθερος χρόνος.
   
      Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής επέδρασε όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο.  Τα δύο αυτά φυσικά μεγέθη επηρεάζονται το ένα από το άλλο. Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα τόσο μικραίνει η αίσθηση του χώρου. Οι καφετέριες δεν έχουν καθίσματα, ούτε τραπέζια, για να πίνει κανείς τον καφέ του γρήγορα και να φεύγει!

     Συμβαίνει με το χρόνο και το χώρο ό,τι συμβαίνει και με τη γλώσσα. Η γλώσσα της επιστήμης και της τεχνικής γίνεται ολοένα και πιο φτωχή, γίνεται ξύλινη γλώσσα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι επιστήμονες κι οι τεχνικοί στην επαφή τους με την πραγματικότητα.

     Από την άποψη της καθημερινής ζωής, καλή είναι η εξέλιξη, αλλά να μην είναι εις βάρος της ποιότητας της ζωής!

    Ο Βέρνερ Χάϊζενμπεργκ, βραβείο Νόμπελ στη φυσική, γράφει στο βιβλίο του "Φυσική και Φιλοσοφία": "Η χωρίς κριτική  εφαρμογή των εννοιών της κλασσικής φυσικής στη χημεία π.χ. ήταν ένα λάθος. Γι΄ αυτό θα τείνει κανείς σήμερα λιγότερο να δέχεται, πωςοι έννοιες της φυσικής, ακόμα και της κβαντοθεωρίας, μπορούν να εφαρμοστούν με βεβαιότητα παντού στη βιολογία ή σε άλλες επιστήμες  (....)

   Πιο πέρα η εξέλιξη κι η ανάλυση της σύγχρονης φυσικής μας έδωσαν τη σπουδαία εμπειρία  πως οι έννοιες της συνηθισμένης γλώσσας, με όσο λίγη ακρίβεια κι αν είναι ορισμένες, φαίνονται να μένουν σταθερότερες κατά την εξάπλωση των γνώσεων απ΄ ότι οι ακριβείς έννοιες της επιστημονικής γλώσσας, που συνάγονται σαν μια εξιδανίκευση από μια περιορισμένη ομάδα φαινομένων. "

 Οι έννοιες της  συνηθισμένης γλώσσας, καταλήγει ο Χάϊζενμπεργκ, δημιουργήθηκαν με την άμεση σύνδεση με τον κόσμο και με όλες τις αλλαγές στην πάροδο των αιώνων δεν χάνουν ποτέ την άμεση σύνδεση με την πραγματικότητα.

   
     

     

     

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: