16.2.12

Η μαύρη λογοτεχνία της οικονομικής φαντασίας!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

    Η μαύρη λογοτεχνία της οικονομικής φαντασίας είναι σκοτεινή, δυσνόητη και δημιουργεί σύγχυση και ταραχή στην ψυχή. Λέγεται μαύρη γιατί είναι σκοτεινή όπως το μαύρο σκοτάδι της νύχτας. Δεν μπορεί ς με καθαρή καρδιά και με φωτεινό μυαλό να μπεις στους δαιδάλους της πονηρίας, που μόνο ο έξω από δω μπορεί να επινοήσει για να παγιδεύσει τον κόσμο στο ψέμμα και στην κακία!

Θυμάμαι όταν πήρα το πρώτο βιβλίο περί οικονομίας να διαβάσω δεν κατάλαβε λέξη. Έτσι όπως ήταν γραμμένο το βιβλίο σου έδινε τη βεβαιότητα ότι ούτε εκείνος που το έγραψε το κατάλαβε.

 Είναι ίσως λογικό να μην καταλαβαίνουμε  την οικονομική επιστήμη . Η οικονομική επιστήμη είναι ξένη προς την αγαθή προαίρεση και προς το καθαρό μυαλό. Είναι αυτό που είπε ο Κύριος, ή τον Θεό θα αγαπήσετε ή τον Μαμωνά. Δεν μπορείτε να υπηρετείτε δυο κυρίους. Όταν έστειλε τους μαθητές Του να κηρύξουν σε όλα τα έθνη τη Διδασκαλία Του, όλες οι οδηγίες ήταν αντίθετες στο πνεύμα της οικονομικής επιστήμης η οποία έχει σκοπό τα χρήματα, πως θα τα αυξήσει κανείς, ώστε να έχει περισσότερα από το διπλανό του για να τον εξουσιάζει. Η οικονομία γεννά την φιλαρχία. Χωρίς χρήματα δεν πλησιάζει κανείς στην εξουσία , ούτε καν επιθυμεί να εξουσιάζει τους άλλους. Χωρίς χρήματα και επιθυμία για τα χρήματα ο άνθρωπος είναι πράος και ταπεινός.

Μόνο ο διάβολος με την πονηρία μπορούσε να καταλαβαίνει τις οικονομικές θεωρίες που μας δίδασκε ο καθηγητής μας.  Στό τέλος αρρώστησε και μας εξήτασε άρρωστος, ξαπλωμένος στο κρεββάτι. Ένας φίλος μου , ζωγράφος, λέει πάντα, πως έρχεται εποχή που ο κόσμος δεν θα έχει άλλο τίποτε εκτός από την οικονομία στο μυαλό και εξαιτίας θα νιώθει διαρκή ταραχή. Σ΄ αυτόν το καιρό  της ακατανοησίας , της σύγχυσης , της ταραχής και του φόβου, πολλοί θα αρρωστήσουν. Οι αρρώστιες , τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά νοσήματα, η κατάθλιψη και άλλες εκφυλιστικές αρρώστιες του πολιτισμού θα κάνουν θραύση.

Το Ευαγγέλιο λέει πως ο οφθαλμός είναι το φως του σώματος. Ο Κύριος μας λέει επίσης  να προσέχουμε μήπως το φως μέσα μας είναι σκοτάδι. Το φως είναι το σύμβολο της αρετής.  Όταν ο οφθαλμός  είναι σκοτεινός, όλο το σώμα είναι σκοτεινό. Έχετε κληθεί να ζήσετε ελεύθεροι,λέει ο Απόστολος Παύλος. Μην ξαναγίνεστε δούλοι.

       Στον αντίποδα του Ευαγγελίου  βρίσκεται η σκοτεινή λογοτεχνία της οικονομικής φαντασίας.    
 Μαύρη λογοτεχνία λέγοντας  εννοούμε τη λογοτεχνία του σκότους, τη σκοτεινή λογοτεχνία. Το σκότος είναι το σύμβολο του κακού. Το σκοτάδι χωρίζει τον κάθε άνθρωπο από τους άλλους , από τον ίδιο τον εαυτό του κι από το Θεό. Όλες οι κακίες του ανθρώπου περιγράφονται ως σκότος. Το σκότος μας εμποδίζει να περπατάμε ελεύθερα, ουσιαστικά εμποδίζει την ελευθερία μας. Το σκότος έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με τον εχθρό του ανθρώπου, το διάβολο, τη στέρηση της ελευθερία;.

Θυμάμαι όταν πήρα το πρώτο βιβλίο περί οικονομίας να διαβάσω  δεν καταλάβαινα λέξη.
Είχα  την εντύπωση ότι  ούτε  εκείνος που το έγραψε. καταλάβαινε αυτό που έγραψε. Είναι
λογικό να μην το καταλαβαίνει κι ο ίδιος που  γράφει με αντικείμενο την οικονομία. Πρέπει να χάσεις την καθαρότητα του μυαλού σου για να σκεφθείς οικονομικά. Αλλά δίχως καθαρό μυαλό, πως μπορείς να καταλάβεις αυτό που σκέφτεσαι. Έτσι μόνο ο διάβολος ο πατέρας του ψεύδους ήξερε τις οικονομικές θεωρίες που μας δίδασκε ο καθηγητής μας.  Στό τέλος αρρώστησε και μας εξήτασε
άρρωστος, ξαπλωμένος στο κρεββάτι.



        

Δεν υπάρχουν σχόλια: