11.2.12

Διαβάζοντας για τη θεραπεία του κωφού και μογιλάλου από τον Ιησού

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

       Διαβάζοντας την ευαγγελική περικοπή  για τη θεραπεία του κωφού μογιλάλου από τον Ιησού σκέφτηκα πως θα έκανε καλό στους πολιτικούς να διάβαζαν το Ευαγγέλιο. Θα έκανε επίσης καλό στον κόσμο, γιατί θα είχε καλύτερους πολιτικούς.
      Θα έκανε καλό στους πολιτικούς ,  Πρώτον, γιατί  θα είχαν επίγνωση ότι δεν είναι αιώνιοι. Δεύτερον θα είχαν επίγνωση ότι δεν είναι μόνον σώματα παραδομένα στη φθορά του χρόνου που δαμάζει τα πάντα. Τρίτον θα είχαν επίγνωση ότι δεν έχουν λόγο να αρθρώσουν μπροστά στο θάνατο, αν και δεν ξέρουν, όπως όλοι οι άνθρωποι, τί θα γίνει "δέκα λεπτά αργότερα". Τέταρτον θα είχαν επίγνωση ότι δεν είναι αιώνιοι, ότι όπως όλοι οι άνθρωποι , σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι. Ξαπλώνουν στη γη και δίνουν λόγο στον Δίκαιο Κριτή. Πέμπτον, θα είχαν επίγνωση ότι εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα και πως εκείνοι που προσπαθούν να σώσουν  το σαρκίον τους και περιφρονούν το πνεύμα, χάνουν και τα δύο.
     Δεν περιμένω από εκείνους που δεν πιστεύουν στο Θεό να με βοηθήσουν να βγω από την σύγχυση την οποία οι ίδιοι προκαλούν. Ξέρω πως ό,τι έρχεται δια του Τύπου γενικά, κατευθύνεται από τους ίδιους με σκοπό να επιτείνει τη σύγχυση και το φόβο που ακινητοποιεί όποιον τον δέχεται.
    Γνωρίζω ότι οι πολιτικοί δεν είναι αιώνιοι. Ότι δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο μπροστά στο θάνατο. Ότι δεν έχουν  βρει ακόμα την "οδόν δια της μετανοίας" αν και δεν ξέρουν τι θα συμβεί "δέκα λεπτά αργότερα". Αξίζει να διαβάσουν την ευαγγελική περικοπή για την θεραπεία του κωφού από τον Ιησού.  Δεν θα προκαλούσαν τη σύγχυση και το φόβο στον κόσμο. Θα πρόσεχαν γιατί θα γνώριζαν ότι δεν είναι μόνον σώματα παραδομένα στη φθορά.
    Αν ο άνθρωπος είναι μόνον σώμα γιατί να μην λατρεύει τη μητέρα του ως θεά, όπως έκαναν οι πρωτόγονοι λαοί, και όσοι ακόμα και σήμερα παραμένουν πρωτόγονοι και υπακούουν στις μητέρες τους σαν θεές; Οι μητέρες δημιουργούν τη ζωή και οι μητέρες την καταστρέφουν όπως έκανε η αθεόφοβη Μήδεια η οποία , σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, σκότωσε τα εφτά παιδιά της ;
    Δεν σας  κάνει εντύπωση πως ο κόσμος μας με την επιρροή των μητριαρχικών λαών γίνεται κάθε μέρα και πιο θηλυκός; Άκουσες τα νέα αγόρια πώς μιλούν στις καφετέριες; Πώς δεν ξεχωρίζουν από τις κοπέλες; Πώς όλη την ώρα μιλούν για φορέματα, για υποδήματα, για χτενίσματα, για κρέμες και πούδρες,  για  σκουλαρίκια  στ΄ αυτιά, στις μύτες και σε άλλα μέρη του σώματος , για κοσμήματα, για στολίδια και για τα πράγματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες; Δεν είναι η γυναίκα μήπως η γυναίκα στην οικογένεια διαρκώς  επαναστατημένη, κουρασμένη, ανικανοποίητη σαν την αρχαία Δαναϊδα ή ο άντρας ένας αρχαίος Σίσυφος;
   
 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: