11.3.11

Λογική και μαγική λατρεία


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


"Άξιον εστί το αρνίον το εσφαγμένον"



1.«Θεός είναι ο Λόγος.» Η θεία λατρεία στην Ορθοδοξία είναι Λογική διότι είναι του Λόγου, διότι είναι λατρεία του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος. Δεν ονομάζεται λογική λατρεία εκ της ανθρώπινης λογικής.

2.Λατρεία χωρίς το υπέρλογο του Θεού είναι λατρεία του ανθρώπου , όχι του Θεού Λόγου. Είναι εγωκεντρική και είναι ξένη με το υπέρλογο της θείας λατρείας.

3.Ποιος χριστιανός ορθόδοξος πίστεψε ποτέ ότι στη θεία λατρεία δεν λατρεύει το Θεό, αλλά τον άνθρωπο ή το σατανά, όπως γίνεται με τη μαγεία; Μπορεί να υπάρξει μαγεία από την οποία προέρχεται στη λαϊκή γλώσσα η λέξη «μαγκιά», στη Θεία Λατρεία του Αρνίου; Η μαγεία (και η μαγκιά) είναι λατρεία του Εγώ.

4. Όπως λέει και το λαϊκό άσμα, «όλοι οι μάγκες του ντουνιά που ζούνε στο κουρμπέτι…». Η μαγκιά είναι του κόσμου (ντουνιάς) και ζούνε στο κουρμπέτι (κόσμος). Η κοσμικότητα την οποία επιδιώκει να επιβάλλει ο οικουμενισμός δεν έχει σχέση με τη Θεία Λατρεία, με τη λατρεία του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος.

5.Ποιος χριστιανός φοβήθηκε ποτέ τη μαγεία στην Εκκλησία; Πώς μπορεί να συνυπάρξουν ορθόδοξη λατρεία και μαγεία; Πώς μπορούν να συνυπάρξουν η φωτιά και το χιόνι; Πότε η ορθόδοξη λατρεία είχε οποιαδήποτε σχέση με τη μαγεία (και με τη μαγκιά);

6. Τι πρέπει να έχει στο νου του ο χριστιανός για να του θυμίζει η θεία λατρεία στην ορθόδοξη εκκλησία τη μαγεία; Μπορεί ο καλοπροαίρετος χριστιανός ορθόδοξος να παρομοιάσει τη λατρευτική ζωή της Ορθοδοξίας με τη ζωή των μάγων και αυτών που μετέχουν σε τελετές μαγείας, στις οποίες λατρεύεται ο σατανάς;

7.Στις οικουμενιστικές συμπροσευχές στις οποίες συμμετέχουν και μάγοι, μπορεί κανείς να μη δει τη διαφορά της Λογικής Λατρείας και της μαγείας. «Κακές συναναστροφές διαφθείρουν ήθη χρηστά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: