10.2.11

Η φωνή της ψυχής


Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


"Δεν είναι ο άνθρωπος αλλά ο Θεός που θέλει την ελευθερία του ανθρώπου" (Νικόλας Μπερντιάγιεφ)


1. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ακούμε τη φωνή της ψυχής;

2.Φωνές που τις ακούει το μυαλό είναι πολλές. Ποια είναι η φωνή της ψυχής; Πώς θα τη διακρίνουμε;

3. O Ιησούς μίλησε για την υπεροχή της ψυχής είτε μιλώντας άμεσα για την ψυχή είτε μέσα από παραβολές. Όλο το Ευαγγέλιο είναι ένας ύμνος της υπεροχής της ψυχής. "Τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;"

4. Πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τη φωνή της ψυχής φαίνεται και από τις μαρτυρίες εκείνων που μπόρεσαν να σώσουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους σε καταστάσεις ανελευθερίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

5. Φωνές που τις ακούει το μυαλό είτε όταν είμαστε ξυπνητοί είτε στον ύπνο μας είναι πολλές. Ποια είναι από όλες αυτές η φωνή της ψυχής; Το ότι πρόκειται για φωνή το μυαλό μας πηγαίνει στο λογιστικό της ψυχής, στο μέρος της ψυχής που ελέγχει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας. Πρόκειται για τον λόγο της ψυχής. Η ψυχή μας μιλάει.

6. Η ψυχή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πανταχού παρούσα. Πανταχού παρών είναι μόνον ο Θεός. Η ψυχή είναι εκτός τόπου και χρόνου με την έννοια, ότι δεν είναι πλασμένη από τα στοιχεία αυτού του κόσμου των αισθητών πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή ζει και χωρίς αυτόν τον κόσμο των αισθητών πραγμάτων.

7. Ο Ιησούς είπε πως ο αισθητός αυτός κόσμος θα καταστραφεί και μόνο ο Λόγος του θα μείνει. Ο Λόγος του Ιησού είναι αιώνιος, όπως και η ψυχή του ανθρώπου, η οποία έχει το λόγο του Θεού μέσα στη δομή της και είναι αθάνατη.

8. Η ψυχή του ανθρώπου αποτελείται από τρία μέρη, από το λόγο,(λογιστικό) από τα συναισθήματα (θυμικό) και από τις επιθυμίες (βουλητικό μέρος). Τα ζώα έχουν συναισθήματα και επιθυμίες, αλλά δεν έχουν το λόγο και δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους.

9. Παραθέτουμε μια χαρακτηριστική παράγραφο για την δύναμη της ψυχής από το βιβλίο του Μιχάηλ Μιχαήλωφ, Η μυστική εμπειρία σε κατάσταση ανελευθερίας. Το βιβλίο στηρίζεται στις μαρτυρίες συγγραφέων που έζησαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως του σταλινικού καθεστώτος και επέζησαν κάτω από απίστευτα απάναθρωπες συνθήκες: " Κάτω από την απίθανα ισχυρή πίεση του εξωτερικού, φυσικού κόσμου - που χαρακτηρίζει την ανελευθερία και σπανιότατα συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες - οι άνθρωποι χωρίζονται σε ζωντανούς και σε νεκρούς ή ακριβέστερα εσωτερικά πεθαμένους και μόνο για τους τελευταίους η ονομασία "σπίτι νεκρών" ευστοχεί.

10. "Οι συγγραφείς που αναφέραμε, και που έχουν ζήσει σε μια κατάσταση όπου βρίσκονταν σε κίνδυνο και το κορμί και η ψυχή, βεβαιώνουν ομόφωνα ότι εκείνοι που προσπαθούσαν να διαφυλάξουν την φυσική τους ύπαρξη σε βάρος της ψυχής έχαναν και τα δύο, ενώ αντιστρόφως σ΄ εκείνους που ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν για χάρη της ψυχής το κορμί τους, σύμφωνα μ΄ένα μυστηριώδη νόμο και αντίθετα προς την προσδοκία τους διατηρούνταν και το κορμί, δηλαδή η φυσική ύπαρξη."

11. Στις μέρες αυτές της ξενικής κατοχής της πατρίδος μας καλούμαστε, όπως οι έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του σταλινισμού, να επιλέξουμε μεταξύ των δύο , να χάσουμε την ψυχή μας, για να επιβιώσουμε σαν φυσικές υπάρξεις , χάνοντας στο τέλος και τα δυο και την ψυχή και τη φυσική ύπαρξη ή να επιλέξουμε να σώσουμε την ψυχή μας, έστω και με θυσία της φυσικής ύπαρξης.

12. Θα ακούσουμε τη φωνή της ψυχής και θα σώσουμε την ψυχή και τη φυσική ύπαρξη ή δεν θ' ακούσουμε τη φωνή της ψυχής και θα τα χάσουμε και την ψυχή και τη φυσική ύπαρξη; "Αποτελεί αναμφισβήτητη βιοτική εμπειρία ότι βαθιά στο εσωτερικό της ανθρώπινης ψυχής ενοικεί μια ανεξήγητη δύναμη που είναι ισχυρότερη - ισχυρότερη όχι συμβολικά αλλά εμπειρικά- από όλες τις εξωτερικές δυνάμεις της καταπίεσης και του αφανισμού, κι ας φαίνονται αυτές οσοδήποτε ανυπέρβλητες." (Η μυστική εμπειρία). Οι δυνάμεις αυτές είναι τα πνευματικά όπλα για τα οποία γίνεται μνεία στο Ευαγγέλιο, η πανοπλία του Αγίου Πνεύματος.

1 σχόλιο:

Ηλίας Χορευταρής είπε...

Όμορφα+απλά, δόκιμα+διακριτικά
ως συνηθίζετε, κε.δικαστά...

Καλή σας συνέχεια+"συγκοινωνία"
στην "διεύθυνση" πάντων ημών,
εις Τό Φώς...


†ΒΒΒΒ†HOC VINCES†ΙCXC ΝΙΚΑ†
http://www.romanity.org/indexe.htm
http://www.vimeo.com/2193105
http://www.youtube.com/view_play_list?p=7E1AB1D0EDDC6CAB
http://www.youtube.com/view_play_list?p=7767AB51AB918002