5.2.11

Διεθνισμός αλά ελληνικά





Ο όρος «διεθνισμός» σημαίνει συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών. Διεθνισμός δεν είναι η κατάργηση ή η υποτίμηση του έθνους, αλλά η συνεννόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη βέβαια σε κανένα μέρος της γης δεν επικράτησε η ποθητή αλληλεγγύη και η συνεννόηση μεταξύ των εθνών , γιατί τα ίδια τα έθνη σπαράσσονται από τις διαιρέσεις και τη διχόνοια.

Αληθινός διεθνισμός προϋποθέτει ενότητα και ειρήνη στο κάθε έθνος, ώστε η ενότητα αυτή να εκδηλωθεί και στα άλλα έθνη. Εννοείται ότι το κακό ξεκινάει από τους ισχυρούς της γης με την αλαζονική και επιθετική τους στάση.

Οι προκαταλήψεις των «διεθνιστών» στον τόπο μας προσελκύουν πολλούς νέους γιατί ταιριάζουν με την νεανική επαναστατικότητα. Οι νέοι αντί να ενθαρρύνονται να αγαπούν την πατρίδα τους κινδυνεύουν αν δείξουν ενδιαφέρον γι’ αυτήν να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί και εθνικιστές. «Αν κοιμηθείς πατριώτης, θα ξυπνήσεις εθνικιστής ή δεν θα ξυπνήσεις καθόλου». Με τέτοια ανεύθυνα συνθήματα καθοδηγούνται στο να αδιαφορούν ή και να εχθρεύονται τον τόπο τους.

Τι δεν τους αρέσει στην πατρίδα αυτούς που ταυτίζουν τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό ; Δεν τους αρέσει ο τόπος όπου γεννήθηκαν ή από τον οποίο κατάγονται; Δεν τους αρέσουν αυτοί που τον κατοικούν; Δεν τους αρέσει ο σύνδεσμος μεταξύ τους και οι αξίες που τους συνδέουν ή δεν θέλουν ο τόπος τους να έχει κρατική οντότητα; Θέλουν τους Έλληνες να είναι όπως οι Παλαιστίνιοι ή οι Κούρδοι που δεν έχουν κρατική οντότητα και αγωνίζονται να αποκτήσουν πατρίδα;

Η σύνδεση του εθνικισμού με τον πατριωτισμό είναι πονηρή γιατί κάνει ύποπτη και επιλήψιμη την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα . « Στην πραγματικότητα ο πατριωτισμός συνιστά μία ηθικά αποδεκτή, υπερασπιστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται μόνον αμυντικά, εν αντιθέσει προς τον εθνικισμό που εκδηλώνεται ως μία ξενόφοβη, αλαζονική και επιθετική στάση. (Θ.Πελεγρίνη, Λεξικό Φιλοσοφίας) . Είναι η αγάπη που έχουν για την πατρίδα τους οι Έλληνες ξενόφοβη, αλαζονική και επιθετική;

Οι Έλληνες θα γλιτώναμε απ΄ τη διχόνοια που μας βασανίζει, αν είμασταν λιγότερο νωθροί και σκεφτόμασταν πριν μιλήσουμε κι ανοίγαμε κανένα βιβλίο να διαβάσουμε ή ρωτούσαμε τους μεγαλύτερους, που διδάχθηκαν από την πείρα της ζωής.

«Ανθίστε, παλαβώστε», λέει ένα Ιαπωνικό ρητό, που απευθύνεται στους νέους , όσον αφορά την αγάπη τους για την πατρίδα. «Τα λουλούδια σκίζουν το βράχο, για να βγούν και να μεγαλώσουν. Μιμηθείτε τα λουλούδια στην αγάπη σας για την πατρίδα».

Οι Έλληνες από άγνοια, τεμπελιά ή ημιμάθεια αφήνουν τους νέους τους στο έλεος της προπαγάνδας που τους καθοδηγεί να υποτιμούν ή ακόμα και να μισούν την ίδια την πατρίδα τους!

Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

3 σχόλια:

Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος είπε...

Σύμφωνα με την ένδειξη του μετρητή που γυρίζει, στο Βόλο διαβάζουν τα ιστολόγια αυτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Κι οι μηχανές κάνουν λάθη.
Γιατί να με διαβάζουν με τέτοιο πάθος από το Βόλο;
Μήπως εγώ έγραψα το παιδικό στιχάκι:

"Ήρθε μια μανιά απ΄ το Βόλο
και μας έφερε το "χάσει-χάσει"
Παναγίτσα μου, να χάσει."

Ύστερα από περισσότερο από μισό αιώνα ζωής, μαθαίνει κανείς, αντί να γράφει εναντίον, να προσεύχεται υπέρ.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχείστε!
Εκείνο που έχει την ιδιαιτερότητά του στα κείμενά σας είναι οτι από τις κινηματογραφικές ταινίες βγάζετε σπουδαία πνευματικά συμπεράσματα μέσα από τις συμπεριφορές και τα αισθήματα των ηθοποιών και τα αντιπαραθέτετε σε σίγκριση με τις ρήσεις των Γραφικών χωρίων..Δίδεται ακόμη η ευκαιρία να βρεί κανείς αυτές τις ταινίες και στον ελέυθερό του χρόνο να τις δει και να αισθανθεί του λόγου το αληθές.
πην

Μ.Ε.Λ. είπε...

Ωραίο σχόλιο! Σ' ευχαριστώ αγαπητή Πην. Και να σκεφτείς ότι από άγνοια των τεχνικών όρων του κινηματογράφου αναγκάστηκα να στραφώ στο πνευματικό περιεχόμενο κάθε αξιόλογης ταινίας που έβλεπα.
Πρέπει να γράφω γρήγορα, σαν να γίνεται σεισμός. Υπάρχει ένα πνεύμα που εξαφανίζει κάθε αξιόλογη ταινία!
Το ίδιο και με τα βιβλία. Κανένα καλό βιβλίο δεν ξαναεκδίδεται πια. Ο λόγος είναι ότι δεν τα ζητεί ο κόσμος. Ενώ ο κόσμος ζητεί ό,τι του διατάζουν!
Ευχαριστώ που δεν με ξεχνάς.
Αργείς, αλλά με θυμάσαι.
Μ.