19.1.11

Η βασιλεία του Θεού είναι εντός μας


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


1.Τι σημαίνουν τα λόγια ότι η Βασιλεία του Θεού είναι εντός μας, ότι ο Χριστός κατοικεί μέσα στον άνθρωπο που πιστεύει σ΄Αυτόν και Τον αγαπά.

2. Ο Τόμας Μέρτον έλεγε πως η αίσθηση της παρουσίας του Ιησού μας δίνει ότι χρειαζόμαστε. Άν δεν έχεις την αίσθηση ότι ο Θεός σε βλέπει ό,τι και να έχεις θα ζεις σε διαρκή έλλειψη.

Ρώτησε κάποιος τον Γέροντα Τύχωνα πώς ζει μόνος. Ο Γέρων του είπε: Όχι παιδί μου. Δεν είμαι μόνος. Είναι μαζί μου ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγγελοι...

Κυνηγούν τα αξιώματα για να περιτριγυρίζονται από κόσμο και να μην είναι ποτέ μόνοι. Μόνοι νιώθουν αδύνατοι. Φοβούνται γιατί δεν πιστεύουν στο Θεό.

Ένας βασιλιάς περιτριγυρισμένος απ΄ τους αυλικούς του θαύμαζε έναν άγιο στυλίτη.Μια φορά έβγαλε μια τόσο άδικη διαταγή, που ο φτωχός κόσμος πήγε και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. ο Άγιος κατέβηκε από το στύλο του, ύστερα από χρόνια που ήταν ανεβασμένος εκεί για να πάει στο βασιλιά. Όταν το έμαθε ο βασιλιάς πήρε γρήγορα πίσω την άδικη διαταγή του.

3. Η πατρίδα μας είναι η Ορθοδοξία και η Ελληνική Γλώσσα. Δεν έχουμε δεσμό με τον τόπο. Μεγαλώσαμε σε συνθήκες χάους. Έλληνες είναι αυτοί που έχουν μόρφωση Ελληνική. Είναι προδοσία όταν υπονομεύουμε την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα. Ούτε η Ορθοδοξία αλλάζει για να προσαρμοστεί στην κάθε εποχή ούτε η Ελληνική Γλώσσα έπαψε ποτέ να είναι ενιαία. Η επιστημονική ανάλυση σε νέα ή αρχαία δεν είναι στη ζωή, αλλά στην επιστήμη για τις ανάγκες της επιστήμης. Η ζωή δεν είναι μουσείο.

4. Αν κάπου αγαπούσαν την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα όπως την αγαπώ εκεί θα πήγαινα να ζήσω. Προτιμώ έναν ξένο που είναι αληθινός ορθόδοξος χριστιανός και που αγαπάει την Ελληνική γλώσσα πάνω από όλες και τη μιλάει καλά από έναν Έλληνα που δεν μπορεί να μιλήσει Ελληνικά και που θέλει να αλλάξει την Ορθοδοξία σύμφωνα με την ιδιορρυθμία του όπως κάνουν οι δεσποτάδες σήμερα γιατί υποφέρουν από την ενοχή που δεν είναι φτωχοί, όπως είπε ο Χριστός.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτοί οι στυλίτες που λέτε πως ζούσαν πάνω στο στύλο για χρόνια;Για τους σαλούς εν Χριστώ περίπου ξέρουμε πως έζησαν,οι αόρατοι πάλι ασκητές έχουμε από μαρτυρίες ανθρώπων που τους είδαν και είπαν πως περίπου ζούν.Για τους στυλίτες τι ξέρουμε;πως βασικές ανάγκες του σώματός τους,'οπως η ανάγκη να προστατευτούν από τη βροχή,το ψύχος,τον χιονιά κ.λπ η τροφή ,η ανάγκη για νερό..περίεργος τρόπος ζωής!

Μ.Ε.Λ. είπε...

Ο Όσιος Συμεών ο Στυλίτης έσπασε το φράγμα των ορίων της φύσεως.....
εν σώματι θνητώ επέδειξε καρτερίαν ασωμάτων....
Τον Συμεών, το επιφανέστατο άνδρα και θαύμα μέγα της οικουμένης, τον γνωρίζουν όλοι οι υπήκοοι της επικράτειας των Ρωμαίων. Αλλά και μέχρι τον νομαδικό λαό των Σκυθών έφτασε η φήμη τους, και μάλιστα γρήγορα. Ήδη δε και οι Πέρσες και οι Ινδοί και τα έθνη των Αιθιόπων και όσοι έτυχε να κατοικούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης-άλλοι μεν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τα σχετικά με τον όσιο Συμεών τον Στυλίτη, ενώ άλλοι έμαθαν εξακοής τα κατωρθώματά του - έχουν κάμει τον άνδρα εκείνον απόλαυση της γλώσσας τους....
Επειδή λοιπόν, ο όσιος Συμών υπήρξε μέγας όντως και πανεύφημος, έγραψαν γενικά για την πολιτεία του πολλοί συγγραφείς. ...(Συμεών του Μεταφραστού, Βίος και πολιτεία Συμεών και Δανιήλ των Στυλιτών).

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστώ πολύ!

ΜΕΛ είπε...

Η βασιλεία του Θεού είναι εντός μας. Αφείστε τους εσωτερικά νεκρούς.
Νοιάζεσαι τί σκέφτεται και τί νιώθει ένας εσωτερικά νεκρός;

Πώς γίνεται αισθητή η βασιλεία του Θεού εντός μας;
Δεν γίνεται αισθητή δια παρατηρήσεως.
Να εδώ είναι ή εκεί είναι.

Δύο είναι μέσα στο χωράφι. Ο ένας παραλαμβάνεται κι ο άλλος αφήνεται.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πως ξεπέρασαν τη φύση οι στυλίτες..Πως δηλαδή βασικές βιοτικές ανάγκες που όλοι έχουμε ανάγκη [τροφή,νερό,προστασία από τη βροχή,το ψύχος,τον χιονιά,αρρώστιες]αυτοί οι αθληταί ξεπερνούσαν;Προφανώς αυτά τα υπερβατά που εμείς προσπαθούμε να εντρυφήσουμε έχουν σχέση με την δυνατή Πίστη.Αλλιώς δεν μπορεί κανείς με τον κοινο νου να τα καταλάβει εκτός και άν τα ζήσει..

ΜΕΛ είπε...

Μόνον οι άγιοι που έχουν τις παρόμοιες εμπειρίες μπορούν να μας πουν.
Εμείς μόνο με την αναλογία μπορούμε κάπως να καταλάβουμε.
Π.χ. πώς μερικοί θεραπεύονται ενώ τους είχαν ξεγραμμένους οι γιατροί;
Ξέρω κάποιον που οι γιατροί διέγνωσαν μια σοβαρή ασθένεια. Μετά τη διάγνωση ο άνθρωπος αυτός δεν είχε τη δύναμη ούτε να περπατήσει πόσο μάλλον να ανεβεί σκάλα.
Πήγε σε άλλους γιατρούς και διέγνωσαν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του από την ασθένειά του και να την ξεχάσει.
Από τότε ξαναβρήκε τη δύναμή του και ανεβαίνει σκάλες και δε νιώθει την κόπωση που ένιωθε.

Υπάρχουν άγιοι που ζούσαν μόνο με ένα αντίδωρο. Εμείς πρέπει να πάρουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε λίπη, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες.

Η διαφορά ενός ανθρώπου που έχει τη βασιλεία του Θεού μέσα του με εκείνον που δεν την έχει είναι όση η διαφορά ενός εσωτερικά ζωντανού με ένα εσωτερικά πεθαμένο.

Πώς είναι ο ένας και πώς ο άλλος, είπαμε ότι μόνο οι έχοντες ανάλογες εμπειρίες μπορούν να μας πουν.

Θεωρητικά μόνο μπορώ να σου πω, ότι αυτός που έχει την αίσθηση της παρουσίας του Θεού μέσα του δεν νιώθει την έλλειψη κανενός πράγματος. Αν έχεις το Θεό μέσα σου, τι άλλο χρειάζεσαι. Ο Θεός είναι ανενδεής. Και ο κολλώμενος με το πνεύμα του Θεού εν πνεύμα εστί.

Αντίθετα αυτός που δεν έχει τη χάρη του Θεού μέσα του, ακόμα κι όλο τον κόσμο να έχει δικό του, δεν αισθάνεται ολοκλήρωση. ΝΙώθει πάντα ότι κάτι του λείπει. Αυτή η αίσθηση μοιάζει με το σκουλήκι μέσα στον καρπό.
Χωρίς το Θεό μας τρώει μέσα μας το σκουλήκι.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ!Αυτή η τοποθέτηση συμπλήρωσε κάποια ερωτηματικά μου.Να είστε καλά!