25.11.10

ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


Πήγα στο σπίτι του Γιώργου. Γιόρταζε ο γιος του και με κάλεσε στο τραπέζι.
Η οικογένεια του Γιώργου είναι ιερατική. Όλα τα μέλη της έχουν κάποια σχέση με την Εκκλησία. Ο πεθερός του ήταν ψάλτης. Η πεθερά του δυο μέρες πριν την κοίμησή της έγινε μοναχή. Ο γιος του είναι μοναχός. Η κόρη του, η πιο καλλίφωνη της οικογένειας είναι δασκάλα της Βυζαντινής μουσικής.

Ο Γιώργος δεν έχει άμεση σχέση με ην Εκκλησία, αν και δε λείπει ποτέ από τις ακολουθίες. Είναι μηχανικός στα αυτοκίνητα. Γιατρός, ντόκτωρ, λέει ο ίδιος αστειευόμενος. Αν και ολιγογράμματος ο Γιώργος έχει πάντοτε κάποια ρήση από το Ευαγγέλιο να πει στην κατάλληλη περίσταση. Το ευαγγέλιο είναι ίσως το μοναδικό του ανάγνωσμα..

Στο σπίτι του Γιώργου, υπήρχαν παντού καλαίσθητες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Ρώτησα, αν κάποιο από τα μέλη της οικογενείας είναι αγιογράφος. Δεν ήταν κανείς τους αγιογράφος, αλλά οι καλλίτεροι φίλοι τους είναι αγιογράφοι.

Καθώς έφευγα από το ευλογημένο αυτό σπίτι, ο Γιώργος μου έδειξε μια μεγάλη εικόνα του Ιησού, που δέσποζε στο διάδρομο: Ήμουν εγώ εκεί. Μια μέρα είπα, ποιος είσαι; και έβαλα την εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: