21.8.09

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος , Η κοινή αίσθηση

Η κοινή αίσθηση κάνει πιο εύκολη τη ζωή. Παράδειγμα η κοινή αίσθηση του θορύβου. Αν υπάρχει κοινή αίσθηση για το θόρυβο (ο θόρυβος είναι ενοχλητικός για όλους τους πολίτες) ,ο θόρυβος στη σύγχρονη πόλη είναι δυνατόν να περιοριστεί , ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν δεν υπάρχει η κοινή αίσθηση και όσοι είναι οι άνθρωποι είναι και οι αισθήσεις , ο θόρυβος είναι αδύνατο να περιοριστεί και κανένα μέτρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε οτιδήποτε. Η ζωή καταντάει χαοτική, πέρα απ΄ τα ανθρώπινα μέτρα.

Η κοινή αίσθηση έχει κατακερματιστεί, όπως και η αλήθεια. Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Άλλη είναι η αλήθεια η δική σου και άλλη είναι η αλήθεια η δική μου. Οι νέοι γονείς αναρωτιούνται μέσα στη βουβή απελπισία τους , σε τι κόσμο φέρνουν τα παιδιά τους. Κανείς δεν ξέρει πώς να αναθρέψει το παιδί του, ούτε το σχολείο παρέχει τη μόρφωση στους νέους και περιορίζεται στα εφόδια για την εργασία. Οι νέοι βιάζονται να βρουν δουλειά. «Δεν υπάρχει ζωή. Δουλειά, δουλειά, δουλειά», είπε κάποια κυρία που επέστρεψε προσφάτως απ΄ το Λονδίνο , όπου έμεινε λίγο καιρό στην οικογένεια του γιου της, για να τους βοηθήσει κρατώντας το νεογέννητο παιδί τους.

Kάποιος ζωόφιλος σπουδαστής διατηρεί στο μπαλκονάκι του ένα μικρό ζωολογικό κήπο που αποτελείται από ένα σκυλάκι μικρό σαν νυφίτσα , ένα πουλί της ζούγκλας και δεν ξέρω τι άλλο. Η απορία μου είναι, αν ευχαριστιέται να ακούει τα τσιριχτά του λιλιπούτειου σκύλου του και τις κρωξιές σαν της καρακάξας του πουλιού της ζούγκλας. ΄Η αν δεν ευχαριστιέται ο ίδιος και το κάνει για τους γείτονές του, πιστεύει στ΄ αλήθεια, ότι απολαμβάνει κανείς αυτές τις φωνές που τρυπούν τα αυτιά σου; Άλλοι μεγαλώνουν σαύρες , φίδια, βατράχους, χελώνες και άλλα βρωμερά ζώα στα διαμερίσματά τους. Την άγρια φύση δεν τη μισείς, αλλά φυλάγεσαι από αυτήν.

Η αίσθησή τους τους λέει, πως είναι όμορφα αυτά τα ζώα , ότι είναι ευχάριστο να τα βλέπεις και να τα αγγίζεις ή μήπως μιμούνται κάποιους, που επέβαλαν αυτά τα ζώα ως μόδα; Η μόδα μπορεί να επιβάλλει σ΄ αυτούς που τη μιμούνται ακόμα και συνήθειες, που εμπίπτουν στην ψυχοπαθολογία.

Στα χωριά μας μόνο οι χαζοί έβγαιναν στην αγορά με τα εσώρουχά τους. Τώρα η τάση αυτή με τη μόδα γενικεύτηκε σχεδόν σε ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό. Η κοινή αίσθηση διαστρέφεται συνήθως σε περιπτώσεις ψυχοπαθολογικές και φτάνει σε σημείο «ώστε αισχρόν εστί και λέγειν», που είναι αισχρό και να το πει κανείς.

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Ένας Κρητικός γέρος είπε πως η αιτία όλων των δεινών είναι ότι απέκοψαν τον κόσμο από τις ρίζες του. Ένας άλλος Κρητικός είπε μια σοφή μαντινάδα, που δυστυχώς δεν την θυμούμαι αυτή τη στιγμή. Το νόημά της είναι πως την εποχή αυτή την αλλοπρόσαλλη «οι καπετάνιοι είναι στο κουπί κι οι μούτσοι στο τιμόνι». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, όλοι αυτοί που κατέλαβαν δημόσια αξιώματα χωρίς να τα αξίζουν , κάνουν το παν για μην υπάρχει κοινή αίσθηση.

Στην Ελλάδα δεν ήρθε ακόμη σε όλο της το μεγαλείο η μόδα αυτή. Η Ελλάδα ακολουθεί συνήθως ύστερα από τριάντα έτη την Ευρώπη και την Αμερική. Ρώτησα μια φορά έναν Ισπανό ποιητή, γιατί έρχεται τόσο συχνά (είχε έρθει όπως είπε δέκα πέντε φορές) στην Ελλάδα. «Γιατί ακόμα στην Ελλάδα υπάρχει ζωή στα ανθρώπινα μέτρα», είπε. Ζωή στα ανθρώπινα μέτρα είναι η κοινή αίσθηση, που όπως φαίνεται χάθηκε στη Δύση και τείνει να χαθεί παντού.
"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: