14.3.19

"Πάντα προς δόξαν Θεού ποιείτε"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Προς τι και γιατί γίνονται όλα αυτά; Το ερώτημα αυτό μας απασχολεί συνήθως μετά τα πενήντα. Μέχρι τα πενήντα μπορούμε να είμαστε ξένοιαστοι χαροκόποι. Μετά τα πενήντα όμως , όταν η ζωή αρχίζει να γέρνει προς τη δύση της, αρχινάμε να φιλοσοφούμε. Μερικά πράγματα έχουν πεθάνει για μας και μεις έχουμε πεθάνει για μερικά πράγματα. Η φιλοσοφία είναι σπουδή θανάτου ή αλλιώς φιλοσοφία είναι να ξέρεις να διακρίνεις τα πνεύματα. Δεν είναι το ίδιο πνεύμα να αγαπάς τους εχθρούς σου, με το πνεύμα να μισείς τους εχθρούς σου.

Οι οπαδοί του Μαρξ παρανόησαν τη θεωρία του της πάλης των τάξεων, μπορεί κι ο ίδιος να την παρανόησε, γιατί κανείς δε διακρίνει τα πνεύματα. Υπάρχουν πράγματι διαφορετικές τάξεις, αλλά πρόοδος δεν είναι η δικτατορία μιας τάξης επί των άλλων. Πρόοδος είναι να προοδεύουν όλες οι τάξεις με πνεύμα ομόνοιας και ενότητας. Οι τάξεις, όπως κι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αντί να εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στις τάξεις, τις κάνουν μεγαλύτερες. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι.

Προς τι, λοιπόν, και γιατί γίνονται όλα αυτά; Ο πιστός στο Χριστό ζητεί από τον Κύριο και Θεό του, να του γνωρίσει το δρόμο, στον οποίο θα πορευτεί. Ο χριστιανός έχει την ελπίδα του στο Χριστό. Αλλά δεν είναι όλοι πιστοί. Είναι μεγάλη ευθύνη να πιστεύεις. Στην πραγματικότητα δεν συνειδητοποιούμε την ευθύνη αυτή. Δεν συνειδητοποιούμε το γεγονός ότι η πίστη είναι από την αρχή, από καταβολής κόσμου. Κι αν δεν εκτιμάμε την αξία της πίστης γινόμαστε ολιγόπιστοι και ρηχοί πνευματικά.

Δεν είναι όλοι πιστοί. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα ζήσουμε σ’ ένα κόσμο, που δεν πιστεύει ούτε προσεύχεται. Ο κόσμος αυτός είναι εχθρικός απέναντι στους πιστούς. Οι ηγέτες του Σοβιετικού καθεστώτος κατεδίωξαν την πίστη στο Χριστό. Ελέχθη, πως οι διώξεις σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι σκοτώνουν τους καλύτερους πολίτες.
Πόσα πράγματα αγνοούμε για την πίστη! Όλη τη ζωή να διαβάζουμε το Ευαγγέλιο, θα ανακαλύπτεις πάντοτε καινούρια πράγματα που θα γεμίζουν την ψυχή σου με χαρά και αγαλλίαση.

Οι χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο Θεός βοηθάει τους ανθρώπους και ότι είναι απροσωπόληπτος. Βρέχει επί δικαίου και αδίκους. Χαιρόμαστε όταν γνωρίζουμε ότι μας σκέφτονται και ότι ενδιαφέρονται για μας. Πόσο ασύγκριτα μεγάλη είναι η χαρά μας , όταν γνωρίζουμε ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για μας και μας βοηθάει!

Η ανάγνωση κι η μελέτη του Ευαγγελίου και ο εκκλησιασμός μου δίνουν χαρά και δύναμη. Τους στίχους αυτούς του Δαβίδ τους ζω. «Εξομολογείσθε τω Κυρίω και επικαλείσθε το όνομα αυτού, απαγγείλατε εν τοις έθνεσι τα έργα αυτού/ Άσατε αυτώ και ψάλατε αυτώ, διηγήσασθε πάντα τα θαυμάσια αυτού.» Χαίρομαι ότι μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε χάριν του Θεού. Τίποτε να μη γίνεται χωρίς το Θεό.
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: