5.3.19

Η ζωή και το πνεύμα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η γνωστή λαϊκή φράση «ένα μυαλό χειμώνα, καλοκαίρι» ανταποκρίνεται άραγε στην πραγματικότητα ή λέγεται γιατί οι Έλληνες αγαπάνε την διαλεκτική; Στην πραγματικότητα δεν μας διευθύνει ένα μυαλό αλλά πολλά. Με τη λέξη «μυαλό» δεν εννοούμε τον εγκέφαλο αλλά το νου με την έννοια του πνεύματος. Νους σημαίνει μυαλό, λογική, πνεύμα.

Αυτό που μας καθοδηγεί δεν είναι το μυαλό ή η λογική, αλλά το πνεύμα. Το μυαλό και η λογική είναι σαν την ταμειακή μηχανή σε μια επιχείρηση. Καταμετράει τα πάντα, αλλά δεν διευθύνει αυτή την επιχείρηση. Την επιχείρηση διευθύνει ο έχων την ευθύνη της διεύθυνσης. Έτσι και στην ζωή του ανθρώπου, δε διευθύνει το μυαλό αλλά το πνεύμα.

Δεν μπορούμε παραφράζοντας την λαϊκή ρήση να πούμε το ίδιο πνεύμα στο καλό και στο κακό. Άλλο είναι το αγαθό πνεύμα και άλλο είναι το πονηρό πνεύμα, αυτό που ξέπεσε και που οδηγεί τον άνθρωπο στη φθορά και στο θάνατο. Το αγαθό πνεύμα είναι ζωοποιό. Υπερασπίζεται και ενισχύει τη ζωή του ανθρώπου. Είναι οι άγγελοι του Θεού, που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Ανάλογα με το πνεύμα που ακολουθούμε είναι και ο εαυτός μας πνεύμα ζωοποιόν ή πνεύμα αυτοκαταστροφικό.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: