26.3.19

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η άρνηση της αιωνιότητας δεν είναι άγνοια. Η άγνοια θεραπεύεται. Είναι έλλειψη λογικής. Με άλλα λόγια είναι λίγο μυαλό. Αυτός που έχει έλλειψη λογικής, έχει λίγο μυαλό, είναι λιγόμυαλος. Δεν τον "κόβει", όπως έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου Βασιλική. Όταν στο χωριό μου έλεγαν για κάποιον, ότι δεν τον "κόβει", σήμαινε να παραιτηθείς από αυτόν. Δεν έχει θεραπεία, παρά μόνο με ένα θαύμα!

Για να καταλάβουμε την αιωνιότητα σε σχέση με τον άνθρωπο και τον χρόνο του, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πρώτα την "μη αιωνιότητα" ή αλλιώς, το πρόσκαιρο, το παροδικό, το επιπρόσθετο, με ένα λόγο , τη φθορά.

Όλα τα πράγματα λένε οι αρνητές της αιωνιότητας, αρχίζουν και τελειώνουν κάποτε. Τίποτε δε μένει. Το ίδιο ακριβώς λέει και ο Ηράκλειτος, (τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης), το ίδιο και η Αγία Γραφή, στο βιβλίο του Εκκλησιαστή (ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης). Το ίδιο λέει και ο Κύριός μας "παράγει ο κόσμος και η επιθυμία αυτού".

Το ίδιο λένε, αλλά για ποιά πράγματα το λένε: Ο Ηράκλειτος πίστευε στο Θεό και ο συγγραφέας του Εκκλησιαστή επίσης. Το ίδιο λένε ότι δεν μένουν τα πράγματα που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για να μείνουν.
Οι αρνητές της αιωνιότητας αρνούνται την αιωνιότητα των αιωνίων πραγμάτων, της αρετής π.χ. και της αλήθειας. Την αρετή και την αλήθεια τη θεωρούν προσωρινή, ενώ θεωρούν αιώνια την φθορά των  φθαρτών πραγμάτων, π.χ. της "εξ-ουσίας, που όπως το λέει και η λέξη, στερείται ουσίας, δηλαδή στερείται του στοιχείου που μένει για πάντα, του στοιχείου της αιωνιότητας. Δεν είναι αιώνια η αρετή, αλλά είναι αιώνια η κακία!

Ότι οι αρνητές δεν είναι απλώς αδαείς φαίνεται από το δόλο τους ότι αρνούνται την αιωνιότητα στα αιώνια στοιχεία της ζωής και τη δέχονται στα φτωχά και ασθενή στοιχεία αυτού του κόσμου. Οι αρνητές θα αρρωστήσουν όταν δούνε ότι αυτό που λάτρεψαν είναι ένα ψέμα, και ότι αυτό που τους άρεσε κάποτε, τώρα έπαψε να τους αρέσει.

Παράδειγμα οι νέοι μας λίγα χρόνια πριν τρελαίνονταν για τη ροκ μουσική. Τους έλεγα, τί θα κάνετε όταν δεν θα σας αρέσει. Απαντούσαν ότι θα τους αρέσει για πάντα. Κι όμως τώρα δεν τους αρέσει. Κι αν δεν βρουν κάτι να τους αρέσει, θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη. Η Εκπαίδευση καταδιώκει την Πίστη στο Χριστό και την μοναδική θεραπεία της μέσω του αγιασμού του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: