6.2.19

Η δυσκολία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αν και γνωρίζουμε πολλά γύρω από τον εαυτό μας, στην πραγματικότητα τον ίδιο δεν τον γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε π.χ.ότι η γνώση του εαυτού είναι προϋπόθεση της γνώσης του Θεού, η αυτογνωσία είναι θεογνωσία, ότι πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας, ότι η γνώση του εαυτού είναι ο θησαυρός μας, ότι είναι κρυμμένος μέσα μας κ.ά.
Αν ανταλλάξουμε τη γνώση του εαυτού με τη χάρη του Θεού, θα καταλάβουμε ότι η γνώση του εαυτού δεν πηγαίνει εκεί όπου δεν δέχονται τη χάρη του Θεού και δεν συμπράττουν αφαιρώντας τα στοιχεία εκείνα, που την εμποδίζουν να τους επισκεφθεί.
Ένας ακόμα σπουδαίος λόγος, για τον οποίο είναι δύσκολο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας είναι ότι γνωρίζοντας τον κρυμμένο θησαυρό μας ,πρέπει ναι μπορούμε και να τον φυλάξουμε από τον εχθρό του ανθρώπου, το διάβολο.
Αν δεν μπορούμε να φυλάξουμε τον κρυμμένο θησαυρό μας, θα είναι πιο ασφαλής, αν δεν γνωρίζουμε ποιός είναι και που βρίσκεται.
Η Παραβολή του Ιησού για αυτόν που βρίσκει ένα θησαυρό, κρυμμένο μέσα σ΄ένα αγρό , πουλάει ό,τι έχει και αγοράζει τον αγρό με τον κρυμμένο θησαυρό, υπονοεί οπωσδήποτε τον θησαυρό της γνώσης του εαυτού.
Στην επιστολή του προς τους Γαλάτας, ο Απόστολος Παύλος, τους γράφει πως γνωρίζουν τον Θεό ή μάλλον πως ο Θεός τους
γνωρίζει. Ότι η γνώση του Θεού συμβαδίζει με τα ισχυρά στοιχεία του εαυτού τους, δηλαδή με τον εαυτό τους.
Ο Άγιος Γρηγόριος λέει πως ο Μωυσής αναζητούσε τη γνώση του εαυτού, ώστε δε χρειαζόταν να ρωτήσει τους άλλους. Ο Μωυσής, παρασκεύαζε μόνος του το θείο ποτό, όπως ονομάζει τη γνώση του εαυτού.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: