12.1.18

TIMH ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ !



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Να αποδίδουμε τιμή στις γυναίκες ως ασθενέστερο σκεύος, γράφει ο Απόστολος Πέτρος στην πρώτη του επιστολή. Τα λόγια αυτά, για μένα, σημαίνουν ότι πρέπει να αποδίδουμε τιμή στις γυναίκες, γιατί είναι λιγότερο βίαιες από τους άντρες. Οι γυναίκες είναι πιο ήμερες , πιο απαλές, και γι΄ αυτό πιο ντελικάτες και πιο εύθραυστες! !

Αν δεν εμβαθύνουμε όπως πρέπει στα λόγια αυτά του Αποστόλου, δεν θα καταλάβουμε τί εννοούν. Νομίζουν μερικοί ότι η σύγκριση με τον άντρα γίνεται στη φυσική δύναμη και γι΄ αυτό όταν θεωρούμε τη γυναίκα λεπτεπίλεπτο σκεύος, μειώνεται γιατί είναι σαν να υπολείπεται σε αξία και σε δύναμη από τον άντρα. Ενώ κάθε άλλο, παρά τα λόγια αυτά του Αποστόλου Πέτρου γράφτηκαν για να μειώσουν την γυναίκα.

Το επίθετο "ασθενέστερος" δεν εννοεί τη δύναμη την μυική ή την δύναμη στο πνεύμα. Ακριβώς το αντίθετο εννοεί ότι η γυναίκα είναι λιγότερο βίαιη από τον άνδρα, διότι έχει ανεπτυγμένο το αίσθημά της. Η σύγκριση δεν είναι στη μυική δύναμη ή και στην δύναμη του νου. Είναι στη δύναμη της καρδιάς. Ότι η γυναίκα είναι πιο ήμερη από τον άνδρα και σ' αυτό πλησιάζει περισσότερο στα παιδιά.

Κάποτε έγραψα τα λόγια αυτά της Γαλλίδας ποιήτριας Κόμησσας ντε ΝοάΪγ, "Τη γυναίκα να την αγαπάτε πάντα. Κάτι έχει παιδικό."
Και οι φεμινίστριες παρεξηγήθηκαν, γιατί θέωρησαν ότι η ποιήτρια μείωσε τη γυναίκα.

Ο Απόστολος Πέτρος μιλάει για την καρδιά και όχι για την μυική ή την νοητική δύναμη. Στην Χριστιανική Διδασκαλία το κέντρο της δύναμης και γενικά του ανθρώπου είναι η καρδιά,

Δεν υπάρχουν σχόλια: