22.1.18

ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η λέξη "κονστρουκτιβισμός" προέρχεται από τη λέξη "κονστρουκτίβερε" που σημαίνει "κατασκευάζω". Ο όρος αυτός δόθηκε σε ένα κίνημα στη γλυπτική, την εποχή του "υπαρκτο΄.σοσιαλισμού" από Ρώσσους κυρίως γλύπτες. Το κίνητρό τους ήταν να προπαγανδίσουν μια πιο στενή σχέση μεταξύ Τέχνης και Βιομηχανίας, με το να αφαιρέσουν από την Τέχνη την ιδιαιτερότητά της, ώστε να θεωρείται ένα παρακλάδι της βιομηχανίας.

Αν διαβάσετε το βιβλίο του Φιλίππ Σέπαρντ "Ο βιασμός του ανθρώπου και της Φύσης" θα φρίξετε πόσο κοστίζει στον άνθρωπο και στη Φύση η "σκευωρία", όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας του βιβλίου, την "συμφωνία" Τέχνης, Επιστήμης, Βιομηχανίας και Εμπορίου!

Μεταξύ των θυμάτων της ανίερης συμφωνίας τους είναι οπωσδήποτε η Αρχιτεκτονική Τέχνη και Επιστήμη. Τελικά το μεγάλο θύμα είναι ο άνθρωπος γιατί κάθε φορά που κάποια μορφή του πολιτισμού υποβιβάζεται και χάνει την ανεξαρτησία της, την ακεραιότητά της και το κύρος της , εις βάρος του ανθρώπου και της ελευθερίας του αποβαίνει.

Παραθέτουμε την περιγραφή του βιβλίου στην παρουσίασή του από τις Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ:
Είναι τόσο τρομακτικά τα αποτελέσματα από την εκμετάλλευση που έχει προκαλέσει η σύγχρονη επιστημονική γνώση, ώστε σπάνια να περνά μια μέρα χωρίς κάποια καταστροφή να πέφτει πάνω μας και στον κόσμο που ζούμε. Οι καταστροφές αυτές δεν οφείλονται απλώς σε κάποια τεχνολογική αποτυχία ή σε κακή εφαρμογή της τεχνολογίας, όπως πολλοί από εμάς αρεσκόμαστε να νομίζουμε. Αντίθετα, είναι η άμεση συνέπεια φιλοσοφικών ιδεών και προϋποθέσεων περί του ανθρώπου, της φύσης, του χρόνου, της αιτιότητας και ούτω καθεξής, πάνω στις οποίες στηρίζεται η σύγχρονη επιστήμη, αλλά και η αποκαλούμενη νεωτερική φυσική.

Σχόλιο:
Ή ο παρουσιαστής του βιβλίου δεν το διάβασε ή δεν συμφωνεί με την άποψη του συγγραφέως. Ο Φίλιππ Σέπαρντ δεν αποδίδει τον βιασμό της Φύσης και του ανθρώπου αποκλειστικά στη σύγχρονη επιστήμη και ειδικότερα στη νεωτερική φυσική, αλλά σε "σκευωρία" Επιστήμης, Βιομηχανίας και Εμπορίου και όπως φαίνεται κι απ΄ τον Κονστρουκτιβισμό και τα άλλα παρόμοια κινήματα στην Τέχνη, μεταξύ των Σκευωρών είναι και η Τέχνη της Γλυπτικής και της Ζωγραφικής , ακόμα και της Ποίησης. Και επειδή τα Κινήματα χρειάζονται κονδύλια κρατικά, μέσα στη σκευωρία συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: