14.1.18

ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ζωή διακρίνεται σε πνευματική και σε φυσική, σε ζωή του πνεύματος και σε ζωή του σώματος. Λέγοντας '"ζωή" εννοούμε την "αίσθηση της ζωής". Η αισθηση της ζωής είναι πνευματική. Η φυσική ζωή υπάρχει, αλλά κάθε φυσική ζωή δεν έχει και την αίσθηση ότι υπάρχει. Την αίσθηση της ζωής τη δίνει το πνεύμα.

Η ζωή του πνεύματος γι' αυτούς που βαφτίστηκαν, είναι αιώνια. Δηλαδή δεν παύει να ζει κανείς για πάντα, γιατί πέθανε γι΄ αυτόν ο Χριστός. Άρα δε χρεωστεί να πεθάνει γιατί το χρέος αυτό το ξεπλήρωσε ο Χριστός για εμάς.

Η πρακτική συνέπεια ότι δεν χρωστάμε να πεθάνουμε πνευματικά; είναι ότι δεν χάνουμε την αίσθηση ότι είμαστε εμείς, ακόμα κι αν πεθάνει το σώμα μας και πάψουν οι σωματικές λειτουργίες του.

Μόνο επειδή υπάρχει ο Χριστός είμαστε κι εμείς αληθινοί και δεν έχουμε θέση στο θάνατο. Ο θάνατος είναι σωματικός και πνευματικός. Ο σωματικός θάνατος καταστρέφει τα όργανα του σώματος και τις λειτουργίες τους, αλλά το πνεύμα δεν παράγεται από το σώμα. Το πνεύμα όπου θέλει πνέει. Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο πνεύμα και στην ανυπαρξία του πνεύματος. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο Άγιο Πνεύμα και στο πονηρό πνεύμα. Το βάπτισμα σημαίνει την επιλογή μας του Αγίου Πνευματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: