30.7.17

Ο έρωτας είναι δύναμη θετικής συνειδητοποίησης

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Διάβασα στο διαδίκτυο το εξής σχόλιο μιας νέας γυναίκας, για τον έρωτα  "Όλοι θέλουν ν' αγαπήσουν αλλά κανένας δεν πέφτει στον έρωτα, σαν σε φωτιά." Αν ερμηνεύω σωστά τα λόγια της νέας γυναίκας , εννοεί ότι ο έρωτας είναι τυφλό πάθος, όπως τυφλώνεται κανείς και πέφτει στη φωτιά. Κάτι παραπλήσιο λέει και το λαϊκό άσμα "θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου". Αλλά ο σοφός λαΪκός τραγουδιστής παραμένει στον έλεγχο της συνείδησης. Θα κάψει τα λεφτά του, όχι τον εαυτό του!

Ο έρωτας είναι δύναμη θετικής συνειδητοποίησης. Με αυτήν την έννοια οι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν τον έρωτα του Θεού "Θείον έρωτα". Οι αρχαίοι λόγιοι που δημιούργησαν την ελληνική γλώσσα, έδωσαν στην αγάπη το όνομα του έρωτα από το ρήμα "ρώννυμι" δηλαδή είμαι ρωμαλέος, δυνατός. Ο έρωτας είναι όπως στις ταυρομαχίες, δύναμη για κατανόηση (αγάπη) όχι δύναμη για εξόντωση (τυφλό πάθος).

Στις ταυρομαχίες ο ταυρομάχος προσπαθεί να κάνει τον ταύρο να συνειδητοποιήσει την ματαιότητα της τυφλής ορμής του. Ο ταύρος κάποια στιγμή «συνειδητοποιεί», ότι το να ορμάει επάνω σε οτιδήποτε είναι κόκκινο μπροστά του είναι μάταιο και ησυχάζει.

Δείχνει παντελή άγνοια του βαθύτερου συμβολισμού της ταυρομαχίας, ο σκοτωμός του ταύρου. Η πάλη ανάμεσα στη συνείδηση του ταυρομάχου και στο ασυνείδητο του ταύρου, δεν γίνεται για να θανατωθεί το ασυνείδητο, αλλά για να δεχθεί τον έλεγχο της συνειδήσεως, να αφυπνιστεί. Ούτε ο σκοτωμός του ταύρου εκφράζει το νόημα της ταυρομαχίας ούτε ο σκοτωμός του ταυρομάχου.

Στον έρωτα το να ονομάζει κανείς «δύναμη» την αδυναμία του ανεξέλεγκτου πάθους είναι άγνοια. Ο ποιητής για να δικαιολογήσει την παράδοση στην ανεξέλεγκτη απ’ την συνείδηση ορμή «ηρωισμό» , αγνοεί την πάλη ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα. Με την ποιητική άδεια όλα είναι δυνατά, ακόμα και τα αδύνατα. Αλλά κανένας ούτε ο ποιητής δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πάλη ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα του ανθρώπου θα ειρηνέψει με τον σκοτωμό του ενός ή του άλλου πολεμιστή.

Οι διαφοροι τύποι δαιμονισμένων στα Ευαγγέλια και στην παγκόσμια Λογοτεχνία δείχνουν την πικρή εμπειρία της ανθρωπότητας, όταν οι ανεξέλεγκτες δυνάμεις της καταστροφής, επικρατούν στον κόσμο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν είναι με το μέρος των πολέμων και της βίας γενικά, και εναντίον της εσωτερικής ειρήνης του ανθρώπου. .Απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν, λέει ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: