25.7.17

"ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ" -ΑΓΙΟς ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω μας να είναι ο εαυτός μας; Γι’ αυτούς που μας αγαπάνε και μας φέρονται καλά, μπορώ να δεχθώ ότι είναι ο εαυτός μας. Αλλά για τους άλλους που ούτε να μας δουν ούτε να μας ακούσουν θέλουν, πώς να να πω και γι΄ αυτούς πως είναι ο εαυτός μου;

Κι όμως δεν είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο. Από τις μικρές και τις μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις, ξέρουμε πως περίπου είναι να βλέπουμε κι αυτούς που μας στενοχωρούν ως τον εαυτό μας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε πως αυτός που δεν αγαπάει τους εχθρούς του δεν ξέρει τίποτε για τον Ιησού Χριστό. Μπορούμε όμως να αγαπάμε ακόμα και τους εχθρούς μας, αν δεν αγαπάμε και δεν δεχόμαστε τον εαυτό μας, όπως είναι;

Αρχίστε να λέτε «αγαπώ τον εαυτό μου, όπως είναι» και θα δείτε τί πόλεμο θα δεχθείτε. Δοκιμάστε το και θα δείτε. Αξίζει να δείτε ποιος σας πολεμάει περισσότερο και γιατί. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι αυτός που εναντιώνεται στην αγάπη του εαυτού μας χωρίς όρους, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Όχι ο αληθινός. Είναι ο εαυτός που τον ταυτίσαμε με τον αληθινό. Και ποιος είναι αυτός; Είναι το σώμα μας, ειδικότερα, το σαρκικό μας φρόνημα.

Γιατί το σαρκικό φρόνημα εναντιώνεται; Γιατί νιώθει πως αν αγαπάμε τον εαυτό μας, όπως είναι και φυσικά και τους άλλους, ακόμα και τους εχθρούς μας, το σαρκικό φρόνημα δεν έχει λόγο υπάρξεως και εξαφανίζεται. Σκεφθείτε επάνω σ’ αυτήν την ιδέα της αγάπης του εαυτού μας, όπως είναι και μετά θα κουβεντιάσουμε, εν καιρώ, τις λεπτομέρειες.

Επειδή όμως βιάζεστε να δείτε πώς θα το πετύχουμε ν’ αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως είναι, θα σας πω το εξής: Βρείτε κάποιον να σας αγαπάει όπως είστε και θα τολμήσετε και σεις να δείτε μέσα σας και ν’ αγαπήσετε τον εαυτό σας όπως είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: