6.7.17

Η μη ορθή πίστη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ότι πρέπει οι πιστοί στο Χριστό να ενδιαφερόμαστε για την ορθότητα της πίστεως είναι καθήκον πρώτιστο. Το κείμενο που ακολουθεί παρόλο που δεν γράφεται από έναν επαϊοντα, ωστόσο έχει ως κίνητρο την αγάπη και με αυτό το πνεύμα πρέπει να το διαβάσει ο ευγενικός αναγνώστης.

Γράφοντας για την, κατά τον Καρλ Γιούγκ, αιτία όλων των ασθενειών -αυτό δηλώνει ο ίδιος σε σχετική επιστολή του προς κάποιον κληρικό και συγγραφέα της εποχής του- δεν έχουμε σκοπό να προκαλέσουμε φόβο στον αναγνώστη. Αν και μπορεί κάποιος να το εκλάβει ως αιτία να φοβηθεί, αν κρίνει ότι υπάρχει σ’ αυτόν η αιτία όλων των ασθενειών. Το γράφουμε, για να δώσουμε μια ώθηση στον αναγνώστη, να αναζητήσει και να βρει ποιο είναι το αντίδοτο στην αιτία αυτή, αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πράγματι στον εαυτό του.

Κατά τον Κάρλ Γιούγκ η αιτία όλων των ασθενειών είναι η μη ορθή πίστη, η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση, όπως την χαρακτηρίζει. Ποια είναι μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση; Η αθεϊα π.χ. το να διαπιστώνει κανείς ότι είναι άθεος, ότι αρνείται την ύπαρξη του Θεού, διότι πείθεται ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Όταν απλώς αναζητεί το Θεό, γιατί πιστεύει ότι υπάρχει, αλλά δεν μπορεί, λόγω του ότι βασανίζεται από διάφορες αμφιβολίες και πειρασμούς, να τον βρει και μάλιστα προσεύχεται στο Θεό, να του δώσει πίστη ή να του δυναμώσει την πίστη που έχει, αυτός δεν είναι άθεος. Αυτός είναι ολιγόπιστος, αλλά καθόλου άθεος.

Η αθεϊα ,λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση, δεν είναι καν θρησκευτική συνειδητοποίηση. Είναι ανυπαρξία θρησκευτικής συνειδητοποίησης. Μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση είναι π.χ. η αίρεση ή η τυπική θρησκευτικότητα, στην οποία οι πιστοί αρκούνται στην τήρηση των εξωτερικών θρησκευτικών τύπων κ.ά.

Θα φέρουμε ως παράδειγμα ένα γεγονός από την σημερινή πραγματικότητα, που μπορεί να θεωρηθεί ως παραβολή για την έλλειψη ορθής θρησκευτικής συνειδητοποίησης. Μοιάζει ως ανέκδοτο, αλλά είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος στην Αμερική, άφησε κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας του τη …γάτα του. Είναι ευνόητο ότι η γάτα δεν μπορούσε φυσικά να καταλάβει τι συνέβη και συνέχισε να ζει σαν μια γάτα και όχι ως κληρονόμος. Το ζώο αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη της κληρονομίας.

Στο Ευαγγέλιο η παραβολή του Κυρίου, για τον άνθρωπο που βρίσκει σε ένα χωράφι θησαυρό και πουλάει τα πάντα, και αγοράζει το θησαυρό, μπορεί να θεωρηθεί ότι αναφέρεται στην αληθινή πίστη. Οπωσδήποτε δεν βρίσκει καθένας θησαυρό στο χωράφι. Αν κάποιος βρει θησαυρό, αλλά δεν ξέρει την αξία του, το ίδιο, δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό για να τον αποκτήσει και σαν την γάτα, που αγνοεί την κληρονομία, αγνοεί κι ο άνθρωπος τον θησαυρό.

Έχουμε όλοι οι άνθρωποι, γράφει ο Απόστολος Παύλος, θησαυρό «εν οστρακίνοις σκεύεσι». Έχουμε όλοι επίγνωση του θησαυρού αυτού. Δυστυχώς όχι. Όσοι συνειδητοποιούν την ύπαρξη του θησαυρού δεν έχουν οπωσδήποτε μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση, την αιτία όλων των ασθενειών κατά τον Καρλ Γιούγκ.

Ο Γιουγκ , βέβαια, δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, είναι ένας σπουδαίος ψυχίατρος, ψυχολόγος και συγγραφέας και μακάρι να είχε γνωρίσει την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία διότι είναι βέβαιο ότι θα την είχε ασπαστεί και θα μπορούσε να βοηθήσει τον προτεσταντικό χώρο να συνειδητοποιήσει την δική του «μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: