22.3.17

Η άλκη το ελάφι

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η άλκη, το ελάφι , ζυγίζει πάνω από 600 κιλά και είναι δυνατό σαν ταύρος.Η άλκη, την άνοιξη, κατεβαίνει από τα ψηλά βουνά στις κοιλάδες, για να ζευγαρώσει κι ύστερα από φοβερές μάχες με τους άλλους διεκδικητές, συγκεντρώνει ολόκληρο κοπάδι από συντρόφους, τις οποίες χάνει καθώς τις οδηγεί στο λημέρι της.
Η άλκη μετά την απώλεια του κοπαδιού ,επιστρέφει ολομόναχη στα ψηλά βουνά της. Στην πραγματικότητα αυτό ήθελε. Γιατί αν ήθελε μία ή δύο ή τρεις ή και τέσσερις συντρόφους, θα τις διάλεγε και θα τίς ανέβαζε με ασφάλεια στα βουνά του
Θα μου πείτε, τί με νοιάζει τί κάνει η άλκη, το αρσενικό ελάφι που ζει μόνη του στα ψηλά βουνά. Δεν με νοιάζει ούτε το ζώο η άλκη - αγαπώ το άλογο περισσότερο από όλα τα ζώα- ούτε τα ζώδια με ενδιαφέρουν. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι όσοι γεννιούνται , όπως εγώ το έτος της Άλκης, φέρουν τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε στα ζώδια ούτε στην αστρολογία και στην μαντική τέχνη.
Οι Κινέζοι δίνουν στο κάθε έτος το όνομα ενός ζώου. Το έτος που γεννήθηκα οι Κινέζοι το ονομάζουν έτος της άλκης. Και μια άλλη σύμπτωση, η άλκη έχει έναν αδένα που μοσχοβολάει και τον λένε μόσχο . Απ΄ τον αδένα της αυτόν γίνεται το ακριβότερο άρωμα του κόσμου, το άρωμα του μόσχου. Και βέβαια το προτέρημά της αυτό είναι κι ο θάνατός της, γιατί την κυνηγούν οι λαθροκυνηγοί και την σκοτώνουν για τον μόσχο της.
Η άλκη είναι ένα καλό παράδειγμα στο εξής: Οι άνθρωποι συνήθως ψάχνουν γύρω από αυτούς να βρουν την χαρά, ενώ η βασιλεία του Θεού, όπως είπε ο Κύριος είναι μέσα μας. Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί. Σαν το ελάφι που γυρίζει γύρω από αυτό να βρει το άρωμα του μόσχου, ενώ ο μόσχος είναι μέσα του!
Η άλκη είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για το Ωραίο. Το ωραίο εν δυνάμει βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο, ως δώρο του Θεού. Όταν καλλιεργούμε την αγάπη μας για το ωραίο , το ωραίο μέσα μας δεν είναι απλώς ένας σπόρος, αλλά φυτρώνει και γίνεται ολόκληρο δέντρο. Έτσι βλέπουμε την ομορφιά και την χάρη του Θεού παντού σε όλα τα πράγματα που ευλογούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: