31.3.17

ΠΛΗΞΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τί κάνεις με την φοβερή πλήξη; Βγαίνεις έξω, όταν μπορείς. Κι όταν δεν μπορείς κι είσαι αναγκασμένος να μείνεις μέσα; Βλέπεις τηλεόραση. Αν δεν θέλεις να δεις τηλεόραση ή την βαρέθηκες;
Κουβέντα στο τηλέφωνο. Αν δεν σ' αρέσει ούτε η κουβέντα στο τηλέφωνο ή δεν απαντάει κανείς; Βάζεις τάξη στο σπίτι ή κάνεις γυμναστική ή ακούς μουσική ή βλέπεις κάποια ταινία; Κι αν τίποτε από όλα αυτά δεν σε βοηθάει στην πλήξη σου; Τί κάνεις; Μήπως τρως; Η χειρότερη λύση, να τρως από πλήξη.

Μήπως πρέπει να αναρωτηθείς γιατί πλήττεις; Τί θα βγει μ' αυτό; Πλήττεις γιατί δεν σ' αρέσει τίποτα από αυτά που υπάρχουν γύρω σου κι από αυτά που κάνεις. Θά 'θελες μια καλύτερη παρέα ή ένα καλύτερο περιβάλλον;

Μας είναι βαρετά τα πρόσωπα που είναι κοντά μας ή τα πράγματα γύρω μας ή μήπως μας είναι βαρετός ο εαυτός μας; Αν μας ήταν βαρετά τα πρόσωπα και τα πράγματα, θα μέναμε χωρίς αυτά με τον εαυτό μας. Ποτέ δεν είμαι λιγότερο μόνος από ότι είμαι μόνος, λέει κάποιος ποιητής. Μάλλον δεν τον καταλαβαίνουμε τον ποιητή αυτόν που η καλύτερη παρέα του είναι ο εαυτός του. Είναι τυχερός γιατί έχει πάντοτε παρέα και δεν πλήττει ποτέ. Εμείς όμως πλήττουμε και με τον εαυτό μας.

Δεν μένει παρά να εξετάσουμε γιατί δεν μας αρέσει η παρέα με τον εαυτό μας. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν σ' αρέσει η παρέα με τον εαυτό σου, όταν είσαι ανάμεσα σε άλλους και μπορείς να τους βλέπεις και να σε βλέπουν. Φυσικά και δεν θα σ' άρεσε, όπως δεν άρεσε στον βασιλέα και προφήτη Δαβίδ να είσαι μόνος με τον εαυτό σου, ως "στρουθίον μονάζον επί δώματι" ή ως "νυκτικόραξ εν οικοπέδω".

Θά θελα να νιώθω ανθρώπους γύρω μου αλλά μέσα μου να είμαι καθαρός από λογισμούς. Μάλλον αυτό μας φταίει και εξαιτίας του νιώθουμε πλήξη, ότι έρχονται μαύρες σκέψεις στο μυαλό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: