17.3.17

Μικρός διάλογος με αναγνώστη περί Θεού.

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Ο άνθρωπος πλάστηκε για το καλό και για το κακό. Κατ' εικόνα και ομοίωση του πλάστη του. Ποιος να δικάσει ποιόν και γιατί. Εξάλλου ουδείς εκών κακός!!! Μεγάλε Πλάτωνα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ο συλλογισμός σας έχει εσφαλμένη βάση. Αν δέχεται κανείς το Θεό, δεν το δέχεται ότι υπάρχει για το κακό. Δεν χωρεί το κακό στην έννοια του Θεού. Είναι σαν να λέτε ότι μέσα στη φωτιά υπάρχει χιόνι. Η φωτιά και το χιόνι είναι ασύμβατα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:  Ουδέν καλον αμιγές κακού και τανάπαλιν. Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μακάρι Κλπ...Ο διαχωρισμός σε απόλυτο καλό και κακό είναι ανθρωποβορος..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν και δεν μ' αρέσει να διαφωνώ μαζί σας, επιτρέψτε μου , να διαφωνήσω ακόμα μία φορά. Για να φτάσετε στο συμπέρασμά σας συγχέετε το Θεό με την δημιουργία Του, πράγμα που είναι λογικά και πραγματικά απαράδεκτο. Παρόλο που και η λογική είναι απαράδεκτη, γιατί ο Θεός δεν είναι αντικείμενο λογικής επεξεργασίας. Προσωπικά προσεγγίζω το Θεό με την πίστη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:  Δηλαδή πίστευε και μη ερεύνα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η επιστημονική έρευνα είναι μέσον για να γνωρίσουμε τον εξωτερικό κόσμο. Τον εσωτερικό κόσμο μας, δεν τον γνωρίζουμε με την επιστημονική έρευνα. Τον εσωτερικό μας κόσμο τον γνωρίζουμε με την αγάπη. Η ηρωίδα του Μπέργκμαν στην κινηματογραφική ταινία Φθινοπωρινή συμφωνία , λέει κάποια στιγμή, "μόνο αν υπήρχε κάποιος να μ΄ αγαπάει όπως είμαι, ίσως τολμούσα κι εγώ να γνωρίσω τον εαυτό μου, όπως είμαι." (Μπέργκμαν)
 Οι ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις δεν επαληθεύονται στο επιστημονικό πείραμα. Εν τούτοις δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις. Αν και υλιστές αρνούνται την ύπαρξη των πνευματικών αξιών της ζωής γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, ότι δεν αποδεικνύονται στο επιστημονικό εργαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: