13.1.13

"Οι άρχοντες καταδυναστεύουν τους λαούς "

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μια φορά ένας επίσκοπος δέχθηκε μια πρόσκληση σε γεύμα. Παρακάλεσε τον οικοδεσπότη να μην είναι κανείς στο τραπέζι ανώτερος από αυτόν, διότι ο επίσκοπος βρίσκεται στο πνευματικό στάδιο της ένωσης με το Θεό. 

Ο οικοδεσπότης φρόντισε να μην είναι κανένας στο γεύμα ανώτερος πνευματικά από τον επίσκοπο. Αλλά ο επίσκοπος δεν είχε την ίδια γνώμη, όταν είδε ένα παιδί στο τραπέζι. Το ενδιαφέρον του οικοδεσπότη ήταν φυσικό να είναι πρώτα στο παιδί του και κατόπιν στον επίσκοπο.

Θα κατανοήσουμε τις επιφυλάξεις του, αν δούμε από πού προέρχονται οι δυνάμεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Θα επέβαινες σε ένα τραίνο αν ήξερες ότι ο μηχανοδηγός είναι ένα παιδί; Φυσικά όχι. Θα ήσουν ήσυχος και ασφαλής, αν στο τιμόνι της χώρας σου ήταν ένα παιδί; Οπωσδήποτε όχι. Άρα απορρίπτεις τις επιδράσεις που έρχονται από τις αρχέγονες δυνάμεις που καταναγκάζουν το παιδί. Εμπιστεύεσαι μόνο τον ενήλικο, επειδή γνωρίζεις ότι ο ενήλικος δεν υπακούει τυφλά σ΄ αυτούς που τον διατάζουν.

Οι δυνάμεις που επηρεάζουν τον Ενήλικο προέρχονται από την Εκκλησία. (Κεφαλή του ανδρός είναι η Εκκλησία και της γυναίκας επίσης, μέσω του ανδρός).

Οι δυνάμεις που επηρεάζουν τον μη ενήλικο, αυτόν που δεν κάνουν υπακοή με τη θέλησή τους στην Εκκλησία, είναι οι γονεϊκές επιδράσεις ή οι αρχέγονες επιδράσεις.

Η θεληματική υπακοή του άντρα και της γυναίκας λέγεται αυτοπεριορισμός Ο Σωκράτης πίστευε πως όταν οι πολίτες δεν αυτοπεριορίζονται, δεν λειτουργεί η δημοκρατία.
Ο αυτοπεριορισμός είναι γνώρισμα του ενηλίκου . Την εποχή που οι πολίτες δεν αυτοπεριορίζονται κυριαρχούν οι γονείς ή τα παιδιά ή αλλιώς οι γονεϊκές επιδράσεις ή οι αρχέγονες επιδράσεις.

Στο σημερινό κόσμο δεχόμαστε άκριιτα επιδράσεις από τις αρχέγονες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν αληθινοί άρχοντες που αγαπούν τους λαούς. Οι λαοί δυστυχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: