28.1.13

Η δύναμη της αγάπης

 Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
                                                         
         
        Η δύναμη της αγάπης δεν χαρακτηρίζει τον κόσμο μας. Ο κόσμος ζητεί τη δύναμη για τη δύναμη. Δε ζητεί τη δύναμη για την αγάπη ή για τη σοφία. Όπως την εποχή πριν τον κατακλυσμό, που ο κόσμος κορόϊδευε τον Νώε που νοιαζόταν να φυλάξει ό,τι αγαπούσε κι έφτιαχνε την κιβωτό. Εκατό χρόνια διήρκησε η κατασκευή της. Ώσπου ήρθε ο κατακλυσμός και τους αφάνισε όλους.
         Ο κόσμος τώρα δε δίνει σημασία στο πιο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, την ανεργία των νέων. Αγοράζουν , πουλούν, καλλωπίζονται, διασκεδάζουν και αδιαφορούν για τους νέους, που δεν έχουν δουλειά και που δεν θα μπορέσουν ποτέ να κάνουν δική τους οικογένεια. 'Ετσι το ηθικά μικρό, αυτό που δεν έχει αγάπη ούτε σοφία, καταπιέζει τους λαούς, που δέχονται την καταπίεση παθητικά. Παράδειγμα τα πολιτικά κόμματα κι οι κυβερνήσεις οι οποίες δεν εκπροσωπούν τους λαούς.
          Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, στο κεφάλαιο που μιλάει για την ενότητα των πιστών και για την άσκηση της αγάπης: "Η χάρη του Θεού μας έδωσε διάφορα πνευματικά χαρίσματα. Άλλος έχει το χάρισμα να κηρύττει , άλλος έχει το χάρισμα να προσφέρει υπηρεσίες.,.. Μην είστε οκνηροί σε ό,τι πρέπει να δείχνετε ζήλο, να έχετε πνευματικό ενθουσιασμό, να υπηρετείτε τον Κύριο".
            Δεν θα απελπιστείς, αν δεις τη ζωή σου ως αποστολή και όχι ως ευκαιρία για διασκέδαση και απολαύσεις. Θα αφήσεις τον Κύριο να σε φυλάξει και να σε διατηρήσει. Κάποιος νέος ζωγράφος χάρηκε στη σκέψη ότι μπορεί να δει τη ζωή του και την τέχνη του ως αποστολή και ως υπηρεσία στον Κύριο. Ο Ιησούς απέθανε υπέρ του λαού, του είπα φεύγοντας από το καφενείο, όπου τον συνάντησα. "Να ιδωθούμε πάλι και να μιλήσουμε", είπε.
           Μιλήσαμε για τον ρεαλισμό στη ζωγραφική. Χάρηκε που βρήκε κάποιον πρόθυμο να τον ακούσει. Ένιωθε αγωνία για την Τέχνη σε μια εποχή, που η μηχανή απογυμνώνει τον άνθρωπο από τα πιο ωραία αισθήματα.
            Αν θεωρούμε τη ζωή μας ως αποστολή δεν μας κυριεύει η απόγνωση και δεν χάνουμε το ηθικό μας. Το πνεύμα μας παίρνει δύναμη με τη σκέψη ότι εκτελούμε το θέλημα του Θεού.Όταν αφιερώνεις το χρόνο σου στο να εργάζεσαι για την αγάπη του Χριστού, θα βρεις στην αγάπη του Χριστού τη βοήθειά σου.
            "Η αγάπη είναι τέτοια δύναμη που κάνει όλα τα πράγματα προσιτά. Έτσι λοιπόν αγάπα το Χριστό κι όλα όσα έχει Αυτός θα γίνουν δικά σου .........Πλέξε λοιπόν τον εαυτό σου με Εκείνον, με την Παρθένο Μαρία, με τους αγγέλους του ουρανού, με όλους τους αγίους του ουρανού και της γης, που με τη χάρη του Ιησού και με της αγάπης τη δύναμη παρακολουθούν ορθά το χρόνο". (Ανωνύμου, Γνόφος αγνωσίας, Εκδ. Αστέρος).
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: