14.7.12

Ο ναός του αληθινού Θεού


     Παραθέτουμε την παρακάτω περικοπή από την  δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους   στο πρωτότυπο και σε μετάφραση:

«Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις. Τις γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία; Τις δε κοινωνία φωτί προς σκότος;  Τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ; Ή τις μερίς πιστώ μετά απίστου; Τϊς δε συγκατάθεσις ναώ Θεού μετά ειδώλων; Υμείς γαρ ναός Θεού εστε ζώντος, καθώς είπεν ο Θεός.» (Β Κορινθίους ΣΤ΄14-16)

(Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με αυτούς που δεν πιστεύουν.  Γιατί ποια σχέση μπορεί να  έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ποια συμφωνία μπορεί να γίνει ανάμεσα στο Χριστό και στο διάβολο;  ή τί έχει να μοιράσει ο πιστός με αυτόν που δεν πιστεύει;  Μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο τόπο ο ναός του Θεού με τον ναό των ειδώλων; Εσείς  είστε ναός του αληθινού Θεού, όπως αυτός είπε.)

Από το Ευαγγέλιο του Μάρκου που αναγιγνώσκεται την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη της Δωδέκατης Εβδομάδος παραθέτουμε τα λόγια που περιγράφουν την αντίδραση αυτών που είδαν τον Κύριον να θεραπεύει τον δαιμονιζόμενον:

«Τίς  η διδαχή η καινή αύτη, ότι κατ΄ εξουσίαν και τοις πνεύμασι τοις ακαθάρτοις επιτάσσει, και υπακούουσιν αυτών;» (Μαρκ.α΄23-28)

(Ποια είναι η καινούρια αυτή διδασκαλία; Με αυθεντία διατάζει ακόμα και τα δαιμονικά πνεύματα και τον υπακούνε;)

      Τα λόγια αυτά πιστεύω ότι περιέχουν μια πειστική απάντηση σ΄ αυτούς που τους βασανίζει η ανία κι η αυτολύπη επειδή είναι άνεργοι ή επειδή είναι γέροι και  νιώθουν άχρηστοι.

    Η  σύγκρουση είναι των πολιτισμών. Ο εχθρός επιτίθεται στους νέους με τη διαφθορά. "Το κακό εσωτερικεύεται, γίνεται αποσύνθεση της ψυχής με τον πειρασμό του μηδενός, της ανίας και της απελπισίας".(Ευδοκίμωφ)  

    Ήδη ο εχθρός έχει σημειώσει σημαντικές νίκες: Ο κόσμος νομίζει ότι ο διάβολος δεν υπάρχει.  Ο δυτικός κόσμος αποδέχθηκε την παιδεραστία, την πορνεία, τις αμβλώσεις.

     Η πάλη δεν είναι με σάρκα και αίμα, αλλά με τις αρχές και με τις εξουσίες του αιώνος τούτου του σκότους. Εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα. Ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζει κανείς τη συμβολή του πνεύματος, η προσευχή κι ο Λόγος του Θεού έχει μεγάλη δύναμη κατά του εχθρού του ανθρώπου.

Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: