Είναι αληθινός ηρωισμός ν' ακούσεις τα λόγια της σοφίας. Αντί γι' αυτά προτιμάς τα "μασημένα λόγια". Ξέρεις ότι δεν είναι αληθινές οι έννοιες των πραγμάτων και κάνεις ότι δεν ξέρεις. Φοβάσαι να ακούσεις ότι η δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία, οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα οι ιοί δεν είναι ιοι, είναι βιολογικός πόλεμος, ότι ο φόβος και ο τρόμος δεν είναι έμφυτος, αλλά κατευθυνόμενος , η επιστήμη δεν είναι εξ ολοκλήρου με την ανθρωπότητα, αλλά είναι και με την καταστροφή της ανθρωπότητας.
ΑΤΑΒΙΣΜΟΣ
Ένας νεαρός στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, διαλαλούσε συνθήματα κατά των πλουσίων αφεντικών.
-Γιατί αυτή η εχθρότητα κατά των αφεντικών; ρώτησα.
-Θα τους βάλουμε να δουλέψουν, είπε.
- Κι αν δε θέλουν;
-Θα τους βάλουμε να δουλέψουν με το ζόρι.
-Εσύ θα δουλέψεις με το ζόρι;
Δε μίλησε και συνέχισε ύστερα από λίγο, τα συνθήματα της πάλης των τάξεων.
Άφησα το νεαρό με τα συνθήματα και συνέχισα τη βόλτα μου στην παραλία, απορροφημένος στις σκέψεις μου:
Ούτε "α" ούτε "ο". Κάτι μεταξύ "α" και "ο". Και "α" και "ο". Θα σου πούνε "εμένα έτσι μ' αρέσει". Να μην υπάρχει καθαρό "α" και καθαρό "ο".
Εντάξει. Ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό. Κάτι μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού. Και αρσενικό και θηλυκό.
Εντάξει κι αυτό. Αφού έτσι αρέσει, ας είναι έτσι γι' αυτούς.
Ούτε νόστιμο ούτε άνοστο. Κάτι μεταξύ του νόστιμου και του άνοστου. Και νόστιμο και άνοστο. Με άλλα λόγια καμιά τροφή δεν είναι νόστιμη. Και καμιά τροφή δεν είναι νόστιμη ή άνοστη. Και η αηδία μπορεί να είναι τροφή για τον άνθρωπο, μια που δεν είναι αηδία, αλλά κάτι μεταξύ αηδίας και μη αηδίας.
Θα μου πείτε στη γλώσσα την ελληνική στην οποία το "α" είναι "α" και το "ο" είναι "ο" δε στερούμαστε το κάτι ανάμεσα στα δύο. Δεν το στερούμαστε. Απλώς το προφέρουμε όπως τα μωρά ή όπως αυτοί που έχουν κάποια ανωμαλία στη στοματική τους κοιλότητα και στην ακοή τους.
Όταν είμαστε παιδιά, μας αρέσουν τα παιδικά πράγματα. Όταν γινόμαστε ενήλικοι, εγκαταλείπουμε ό,τι μας ευχαριστούσε ως νήπια. Υπάρχουν μερικές συνήθειες, τις οποίες μερικοί ενήλικοι, δεν τις εγκαταλείπουν. Τις συνήθειες των ενηλίκων αυτού του είδους, η επιστήμη τις ονομάζει "αταβιστικές".
Νηπιότητα και ενηλικότητα έχουν τα πάντα, ακόμα και τα βουνά. Το ίδιο και οι λαοί και τα γένη. Υπάρχουν λαοί που περνούν τώρα την νηπιακή τους ηλικία και λαοί αρχαίοι, όπως ο ελληνικός. Το ίδιο υπάρχουν γλώσσες στη νηπιακή τους ηλικίας και γλώσσες αρχαίες. Όσο πιο αρχαίες τόσο πιο εύπλαστες, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν όλους τους φθόγγους και όλους τους ήχους. Γιατί άραγε διότι η στοματική κοιλότητα και αυτή εξελίσσεται. Η γερμανική γλώσσα π.χ. δεν μπορεί να αποδώσει το φθόγγο "γ". , ενώ η ρωσική γλώσσα, δεν έχει το φθόγγο "θ". Στη Ρωσική ο Αθανάσιος προφέρεται "Αφανάσιος".
Οι γλώσσες όπως και οι στοματικές κοιλότητες των φυλών διαφέρουν ανάλογα με την νηπιότητά τους ή την ενηλικότητά τους. Τα βουνά π.χ. είναι απαλά, καλόβουνα, (Καμβούνια όρη) , ενώ τα νηπιώδη είναι "βραχώδη" και δεν έχουν το απαλό χώμα του ενηλίκου βουνού. Το ίδιο και τα πολιτικά κόμματα. Μερικά δεν έχουν εξελιχθεί εντελώς. Σαν τα βραχώδη όρη είναι σκληρά με τους πολίτες, επειδή η θεωρητική τους βάση είναι το μίσος και η πάλη των τάξεων.
Μόσχος Λαγκουβάρδος