'Οι Ρατζί , νομάδες στο Δυτικό Νεπάλ,, γνωρίζουν ότι είναι από μεγάλο αρχαίο γένος και ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Βασιλιά, ("Ρήγα) γι΄αυτό και ονομάζονται "Ρατζί', δηλαδή "Ρηγικοί".. Πληρώνουν μουσικούς να τραγουδούν τους αρχάίους μύθους τους. Η αμοιβή των μουσικών είναι δώδεκα ψάρια για τον κάθε μύθο. Ο αρχηγός τους , "Μαχαντόρ," (Μάχα, μέγας, ντορ, οδηγός) υπαγορεύει στους μουσικούς αρχαίους μύθους και εκείνοι τους τραγουδούν στα παιδιά.
Οι Ρατζοί, ενώ όλοι γύρω τους καλλιεργούν τη γη και έχουν ιδιοκτησία, αυτοί δεν έχουν καμία ιδιοκτησία. Ζούν ως νομάδες στο δυτικό Νεπάλ, Ζουν με το κυνήγι του άγριου μελιού , με το ψάρεμα. και με τη συλλογή του χρυσού στην άμμο του ποταμού. Η χρυσοχοϊα άλλωστε, ήκμαζε στην αρχαία Μακεδονία.
Είναι ευγενικοί με τους αυτόχθονες λαούς γύρω τους. Δεν συγγενεύουν όμως με κανέναν. Γνωρίζουν ότι δεν είναι αυτόχθονες και ότι κατάγονται από ένα μεγάλο λαό . Είναι φτωχοί αλλά πλούσιοι σε αρχαίους μύθους, τους οποίους διδάσκουν στα παιδιά τους, πληρώνοντας μουσικούς, για να τους τραγουδάνε. Ονομάζουν τους εαυτούς τους Ρατζί,, δηλαδή "του βασιλέως".
Το όνομά τους προέρχεται από την ελληνική λέξη "Ρήγας". Ονομάζονται "Ρηγικοί". Η ανδυμασία τους, η γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους , η θρησκεία τους είναι αρχαία. Τους διακρίνει η θρησκευτικότητα. Κάθε φορά που αρχίζουν μια καινούρια εργασία, κάνουν θυσία στο Θεό. Θυσιάζουν έναν νέο πετεινό, λένε μια προσευχή και ραντίζουν το έργο με το αίμα του
Μαχαντόρ, είναι σύνθετη λέξη από το 'Μάχα",δηλαδή "Μέγας" και τορ, που σημαίνει 'Οδηγός", όπως "ντορός", που σημαίνει δρόμος, ή όπως δόκτωρ. δικτάτωρ, ρήτωρ και κάθε άλλη λέξη που τελειώνει με την κατάληξη "τορ 'η ντόρ", είναι σύνθετη αποτελούμενη από δύο λέξεις.
Είναι εκπληκτικό, πως ο λαός αυτός των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών διατηρεί μέχρι σήμερα ακόμα και την αγάπη του στα χρώματα του Μεγάλου Βασιλιά, το κόκκινο, το μπλέ., το χρυσαφί. Διατηρούν ακόμα και το ντύσιμό τους, που θυμίζει πολεμιστή. Πώς δένουν το μαντήλι τους, που θυμίζει αρχαία περικεφαλαία.
Στο ψάρεμα τη νύχτα και στη συλλογή του μελιού της βασιλικής μέλισσας, χρησιμοποιούν μικρά αναμμένα δεμάτια για το φως και για τον καπνό, τα οποία κρατούν στα χέρια τους. Τα δεμάτια αυτά τα ονομάζουν (πούτζια). "πυγμές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου