31.3.21

Η απληστία και ο επεκτατισμός δεν είναι πολιτική

 

Γράφω τις παρακάτω σκέψεις με αφορμή την εσφαλμένη άποψη μερικών οι οποίοι, φαντάζονται ότι ο δικτάτορας, , με την απληστία του και τον επεκτατισμό του, είναι καλός για τη χώρα του.

Γράφω τη λέξη "απληστία" και όχι "πολιτική", διότι ο επεκτατισμός δεν είναι πολιτική. Η αρχική σημασία της λέξης "πολιτική" είναι η λέξη "πολιτισμός" και η αρπαγή δεν είναι πολιτισμός.

Οι πόλεμοι στην εποχή μας δεν είναι πλέον τοπικοί Είναι απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει να επαινεί κανείς τον επεκτατισμό κανενός κράτους, ότι δήθεν είναι καλός για την ίδια τη χώρα του, ,ενώ είναι επικίνδυνος για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη. 

Δεν είναι πολιτισμένα ούτε τα ίδια κράτη , τα οποία παίζουν  το ρόλο του διεθνούς "ταραξία" ,ούτε τα κράτη που τα υποστηρίζουν πουλώντας τα όπλα τους σ' αυτά.. Η κίνηση της αγοράς των όπλων και γενικά τα οποιαδήποτε συμφέροντα δεν είναι το παν, όταν διακυβεύεται η ύπαρξη της ανθρωπότητας.

28.3.21

Δε θα γράψω για τους Ήρωες του Εικοσιένα;

Δε θα γράψω για τους ήρωες του Εικοσιένα; Ο λογισμός μου αυτός με ελέγχει. Ωραία λιακάδα έχουμε σήμερα στη Λάρισα! Αλλα εγώ έχω κακοκεφιά. Ποτέ δεν μου άρεσε η επικαιρότητα. Θα ήθελα να γράψω για τους ήρωες του '21 όχι λόγω επικαιρότητος. Η επικαιρότητα sήμερα είναι και αύριο χάνεται. Θέλω να σκέφτομαι αυτό που μένει.
Κι αν μένει κάτι ζωντανό εις τους αιώνες των αιώνων είναι η πίστη των Ηρώων στο Χριστό και η Ελληνο-ορθόδοξη Παράδοση.
Θα έχω μέσα μου το πνεύμα των Ηρώων του Εικοσιένα, αν νιώθω βαθειά μέσα στην ψυχή μου τον πόθο της Ελευθερίας.
Όταν ρώτησαν τον Κολοκοτρώνη πότε θα ελευθερωθούμε, απάντησε: Όταν πέσει επάνω σε όλους μας ο πόθος της Ελευθερίας, σαν βροχή.
Αυτός που γράφει όχι κατά παραγγελίαν, αλλά από ανάγκη, όταν νιώθει μεσα του τον οίστρο για να γράψει, νιώθει ακριβώς το ίδιο με αυτό που εξέφρασε ο Κολοκοτρώνης με την μεταφορά της βροχής. Η έμπνευση πέφτει επάνω μας σαν δυνατή βροχή και δεν αφήνει κανένα σημείο του σώματός μας και του πνεύματος στεγνό!
Άραγε είναι τώρα ζωντανό αυτό το αίσθημα ή είναι η ζωή μας σαν κάτι κακό, για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα;; Πού είναι η φρεσκάδα του πνεύματος, η νιότη, του Εικοσιένα. "Μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του Εικοσιένα". Πού ακούγονται τώρα λόγια σαν αυτά; Η βουλησιαρχία και ο χρησιμοθηρισμός της Δύσης, έχουν καταλάβει το πνεύμα μας. Ήταν άραγε πάντα η Δύση ένας κόσμος που δύει κι οι Φιλέλληνες που αγωνίστηκαν μαζί με τους υπόδουλους Έλληνες δεν ήρθαν από τη Δύση; Όχι δεν ανήκουμε οι Έλληνες στη Δύση. Η Δύση ανήκει στους Έλληνες.
Κι εμείς ως απόγονοι των Ηρώων του Εικοσιένα, γνωρίζουμε την Ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, που σημαίνει ότι γνωρίζουμε την ελευθερία ως αγώνα για την ελευθερία. Από την άλλη μεριά οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την αξία του χρήματος. Οι Έλληνες φορούν μάσκα έξω στον άερα, , όχι διότι τους προστατεύει από τον ιό, αλλά γιατί τους προστατεύει από το πρόστιμο. Οπότε δεν έχουν να κάνουν με γελοιοποίηση. Γελάμε με όλα αυτά. Και ο διάβολος δεν νιώθει καθόλου άνετα, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε στους ανθρώπους που γελούν και δεν τον παίρνουν στα σοβαρά.
 

27.3.21

ΜΥΛΟΣ

 ΜΥΛΟΣ

Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις
Όταν ο αποικιοκράτης κατέβαινε
απ΄ το λεωφορείο, φώναζε κάποιον ιθαγενή,
να του κουβαλήσει τις βαλίτσες του.
Κι όταν έφταναν στον προορισμό τους,
ο ιθαγενής εισέπραττε μια κλωτσιά.
Κάποτε οι αποικιοκράτες έφυγαν
από τις χώρες της Αφρικής.
Πώς έφυγαν; Με τις κλωτσιές.

Μια παροιμία λέει: «μπάτε σκύλοι αλέστε
και αλεστικά μη δώσετε.»
Σκύλοι είναι αυτοί που μετατρέπουν
τους άλλους σε θύματα. Μύλοι
είναι τα θύματα, που αλέθουν
και εισπράττουν κλωτσιές.

Την εποχή αυτή, σκύλοι και μύλοι
δεν ξεχωρίζουν. Αυτός
που είναι σκύλος σε μια περίπτωση,
σε μια άλλη περίπτωση είναι μύλος.
Αυτό που μπορεί να καταστρέψει
τον κόσμο, την εποχή αυτή,
είναι ο Μύλος - συνώνυμο του Χάους.

Μόσχος Λαγκοιυβάρδος
 

26.3.21

Άρκτος στη χιονοθύελλα

Η Ελλάδα στην παρακμή της μοιάζει με οδοιπόρο στη χιονοθύελλα. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο οδοιπόρος στη χιονοθύελλα είναι να μην κάνει τίποτε και να πέσει να κοιμηθεί. Η εμφάνιση μιας άρκτου στη χιονοθύελλα μπορεί να είναι σωτήρια , διότι δεν θα τον αφήσει να κοιμηθεί, αλλά θα προσπαθεί να σωθεί από τον κίνδυνο.

Το ίδιο και η Ελλάδα σαν τον οδοιπόρο στη χιονοθύελλα, με την απειλή της Τουρκίας , θα φυλάξει τον εαυτό της ,πράγμα που άρχισε να το κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής δύναμής της και με την διπλωματική δραστηριότητάς της.
Η Ελλάδα τώρα εφαρμόζει τους λόγους του Κυρίου Ιησού Χριστού "Αγρυπνείτε δεόμενοι εν παντί". Μείνετε άγρυπνοι και κάνετε αυτό που πρέπει στο καθετί για να φυλάξετε τον εαυτό σας. Πάντα έτσι γινόταν, από τα αρχαία χρόνια, με τη μάστιγα της Ανατολής,.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

25.3.21

Ασκητισμός ή σχιζοφρένεια

 Την εποχή αυτή όλοι, λίγο ή πολύ, πάσχουμε από σχιζοφρένεια. Ανάμεσα στον ασκητισμό και στην σχιζοφρένεια, επιλέγουμε τη σχιζοφρένεια. Ένα από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι η δημιουργία «λέξεων» που δεν υπάρχουν στη γλώσσα μας. .

Δεν είναι μόνο μεμονωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δημιουργούν λέξεις, που δεν υπάρχουν στη γλώσσα μας. Δεν πάσχουν από σχιζοφρένεια μόνο μεμονωμένα άτομα, αλλά και ομάδες ανθρώπων, οργανώσεις, σύλλογοι, πολιτικά κόμματα ακόμα και η εξουσία που μισεί την Ορθοδοξία και τον ασκητισμό.
Η παράδοση του ελληνικού λαού είναι ασκητική. Η υπερβολή σε κάθε τομέα, για την ασκητική παράδοση του λαού μας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, είναι αρρώστια. Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο γεννήθηκε η αρμονία και το μέτρο. Δείτε την αρμονία και το μέτρο παντού. Στη φύση, στις κατοικίες των ανθρώπων, στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη μουσική. Ο Παν τιμώρησε το μαθητή του, διότι παραβίασε τους κανόνες της μουσικής και από άνθρωπο τον μετέτρεψε σε τεράστιο σκαθάρι.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

19.3.21

ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΕΥΦΩΝΙΑ !

 Ας προσέξουμε λίγο την ευφωνία! 


"Κόλαση ΣΤΗ Κριμαία": Σωστό ή λάθος;
¨Τρικυμία ΣΤΗΝ θάλασσα", Σωστό ή λάθος;

¨Οταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει με γράμμα που δεν μπορείς να το προφέρεις, "συρτά" , αλλά το προφέρεις "κοφτά" "στακάτο", όπως λέγεται στη μουσική, τότε χάριν ευφωνίας, διατηρείς το "Νι", όσο κι αν για ανεξήγητους λόγους, το μισείς, αν είσαι με την πλειονότητα που μισεί το "Νι" . . Δεν κόβουμε παντού το "Νι". Τί μίσος είναι αυτό, Παναγία μου! το "Νι" δεν παραλείπεται. "ΣτηΝ Κριμαία" όχι "Στη Κριμαία".

Όταν τώρα η λέξη που ακολουθεί αρχίζει με γράμμα που προφέρεται "συρτά" όχι "κοφτά", π.χ. θθθθθθθθάλασσα"¨"ΒΒΒΒΒΒΒόλος" το 'Νι" προς μεγάλη σου ικανοποιηση, το κόβεις, ΟΧΙ "στηΝ" θάλασσα" όχι "στοΝ" Βόλο, αλλά ΣΤΗ θάλασσα, ΣΤΟ Βόλο".

Η Ελληνική Γλώσσα είναι κοινή. Δεν είναι ούτε δική μου, κι ας την πονάω σαν νά 'ναι δική μου, ούτε δική σου. Πρέπει να την αγαπάμε.

18.3.21

"Η ομορφιά θα μας σώσει"

  

 
 

 

  
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
Δημόσια
"Η ομορφιά θα μας σώσει"
στα μουσικά βουνά,
στις ιδεατές κορυφές
ολοένα πιο ψηλά ..
Με πόθο να φτάσεις στην
κορφή, που ορθώνεται
μπροστά σου, και που
κάθε φορά, πιο ψηλή
κορυφή σε καλεΙ
να ανεβεις ψηλότερα.
Αχ,ιδεατή πληρότητα
που δεν τη φτάνεις
ποτέ και πρέπει πάντα
να προσπαθείς
να την πλησιάσεις.
Ο Θεός, απόλυτη ,
απομάκρυνση
και συγχρόνως παρουσία
σε όλα τα πράγματα
αν Τον ζητάς διαρκώς
Ω, αγία άγνοια,
οδός για μια
συνειδητή και γεμάτη
εμπιστοσύνη
σχέση του ανθρώπου
με το Θεό. Αδελφοί
παν ό,τι ποιήτε
εν λόγω ή έργω, γράφει
ο Απόστολος Παύλος
στην επιστολή του
προς του Κολασσαείς,
ποιήτε πάντα
εν ονόματιΤου Κυρίου
Ιησού, ευχαριστούντες
το Θεό και πατρί
δι’ αυτού.

15.3.21

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 Ποια είναι η έννοια της άσκησης; Γιατί κάνουμε άσκηση και γιατί θεωρούμε όλη μας τη ζωή, άσκηση; Ένα από τα επώνυμα της Δεσκάτης Γρεβενών, είναι το επώνυμο «Ασκητής» . Μου άρεσε αυτό το επώνυμο, όπως και τα επώνυμα «Αναγνώστου», «Πνευματικός» κ.ά. αν και ήμουν μαθητής στο δημοτικό σχολείο και δεν ήξερα τι σημαίνουν.

Από τότε που κατάλαβα την έννοιά τους, θαυμάζω πώς δόθηκαν αυτά τα επώνυμα σ’ αυτούς τους κατοίκους της Δεσκάτης. Δεν δόθηκαν στην τύχη. Κάποιος πρόγονός τους  αγαπούσε την ανάγνωση, ή ήταν «αναγνώστης» στην Εκκλησία. Κάποιος αγαπούσε την άσκηση ή ήταν μοναχός και διακρινόταν για το ασκητισμό του. Κάποιος αγαπούσε το πνεύμα και έκανε πνευματική ζωή!

Τί σημαίνει άραγε άσκηση και ασκούμαι; Από την προσωπική μου εμπειρία, ασκούμαι σημαίνει «θέλω να ζω». Αντί να λέω με λόγια «θέλω να ζω», κάνω  άσκηση. Όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο,  έχασα το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο, την εποχή εκείνη, τον παππού μου Αγγελάκη. Θυμάμαι ότι έπαψα να γυμνάζομαι. Δεν ήθελα να κάνω ασκήσεις. Σαν να έλεγα, «δεν θέλω να ζω». Ο καθηγητής της γυμναστικής στο Δεύτερο Γυμνάσιο Λαρίσης, ο μακαρίτης Θεμελής, σεβάστηκε την επιθυμία μου.

-Γιατί δεν θέλεις να κάνεις ασκήσεις; με ρώτησε.

Όταν του είπα για ποιο λόγο δεν ήθελα, μου επέτρεψε, να είμαι απλός παρατηρητής. Κατά διαστήματα με ρωτούσε: ακόμα η λύπη και το πένθος για τον παππού; Ο σπουδαίος αυτός επιστήμων και άνθρωπος αγαπούσε τους μαθητές του. Ήταν  άνθρωπος με ευαίσθητη καρδιά. Με συμπαθούσε γιατί έγραφα ποιήματα. Έγραφε κι αυτός και αυτός θεατρικά έργα για τις εθνικές γιορτές.  

Μόσχος Λαγκουβάρδος 

13.3.21

Από πού προέρχεται το όνομα "Έλλην";

  Σκέψεις ενός μη γλωσσολόγοιυ:

Το ρήμα ΙΛΗΜΙ, σημαίνει είμαι ίλεως, ευμενής, ελεώ.
Το όνομα "Ελλην" προέρχεται από το ρήμα"Ιλημι" που σημαίνει ότι είμαι "ίλεως", επίθετο που ταιριάζει στο Θεό. Από το ίλημι προέρχεται η λέξη έλεος, ελεήμων, ελέησον, ίλεως. Επίσης προέρχεται η λεξη "ίλιος"," ιλιαστής. Οι αρχαίοι αυτόν που θεραπεύει, τον έλεγαν ϊλιο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η λαϊκή λέξη "ιλιάτσι", που θα πει "θεραπεία".

Το αρσενικό άρθρο "ο", σημαίνει "αυτός". ΟΙ Ισπανοί έχουν άρθρο του αρσενικού το "Ελ", που θα πει "αυτός". Και οι Άραβες έχουν το "Αλ" για αρσενικό άρθρο και για την αντωνυμία "αυτός". Οι Ιταλοί έχουν ως αρσενικό άρθρο επίσης το "ιλ". Και στα εβραΪκά "ιλ" σημαίνει "θεός".

ΙΛΗΜΙ, είμαι ίλεως, ευμενής, ελεώ.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος απ' το Θεό!

 Ο τόπος μας είναι ευλογημένος απ΄ το Θεό. Δεν ξέρω αν το πιστεύω αυτό επειδή μ' αρέσει να είναι ο τόπος μας ευλογημένος απ' το Θεό ή επειδή είναι αληθινό και όντως ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος απ΄' το Θεό.

Πώς εξηγείται ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Κάνει τους νοστιμότερους καρπούς, οι Έλληνες, όπως το ομολογούν και οι ξένοι, αυτοί που δεν νιώθουν ζήλια και δεν έχουν κακία για μας, είμαστε ο ηπιότερος λαός του κόσμου (Ρομιλύ). Κάποιος είπε, πως ο χαρακτήρας του Έλληνα, από τα αρχαία χρόνια, είναι να παίρνει το ξένο και να το δίνει καλύτερο.

Ακόμα και τα δέρματα των ζώων είναι τα καλύτερα στον κόσμο, όπως μου λέει ένας φίλος έμπορος δερμάτων, από το Αργυροπούλι.

 Ένας γνωστός μου δεν ανησυχούσε με τους ξένους εχθρούς. Δεν φοβόταν τον πόλεμο μαζί τους. Φοβόταν τους ίδιους τους Έλληνες. Γιατί άραγε; Διότι πίστευε ότι η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα, το ελληνικό κλίμα, θα νικήσουν κάθε ξένον. Γιατί άραγε νιώθω αυτήν την επιθυμία, μαζί με τη δική μου καθαρση, να δεχθούν την κάθαρση και οι άλλοι; Αυτό είναι κοινωνικότητα; Να γίνει η κοινωνία μια οντότητα; Να μην είναι κατακερματισμένη;

 Ο άνθρωπος δε γίνεται πειραματόζωο. Για να καταλάβει γιατί δε γίνεται πειραματόζωο, πρέπει να είναι ταπεινός και να έχει το Θεό μέσα του., διαφορετικά δεν θα καταλάβει τίποτε.

Ο Ντοστογιέφσκι διακρίνει τους ανθρώπους σε αγγελικούς, που είναι οι ταπεινοί που έχουν καρδιά συντετριμμένη και ταπεινωμένη και σε δαιμονικούς, που είναι οι υπερήφανοι.

Ένας μύθος λέει, πως όταν ο Θεός μοίραζε τόπο στα έθνη, τον τόπο της Ελλάδος, τον προόριζε για τον εαυτό του. Και πράγματι ο τόπος ο ελληνικός είναι γεμάτος αγιότητα και αγώνα για την Ελευθερία.

 Όταν πηγαίνω έξω στη Φύση, στον ευλογημένο αυτόν τόπο,  μ' αρέσει να είμαι μόνος για να έχω παρέα τα δέντρα, τα ζώα, τα τοπία, τον ουρανό , τη θάλασσα, τον αέρα, το άρωμα του χόρτου, της μέντας, των ραδικιών, των λουλουδιών, τα πουλιά και το κελάηδημά τους... Μ' αρέσει να κρατάω την αναπνοή μου και να προσέχω τους ήχους, ιδιαίτερα το θρόϊσμα των φύλλων και τον ήχο του νερού στο αυλάκι!

 

 

12.3.21

Μια ακόμα ελληνική λέξη από την λαλιά των Ρατζί

 Μια λέξη ακόμα απ' τη λαλιά των Ρατζί, η λέξη "μασίουρ". Η λέξη "μασιούρ" προέρχεται από τη λέξη "μάκος", απ΄την οποία προέρχεται και η Μακε-δονία και σήμαίνει "μήκος". Το υπερθετικό επίθετο του "μάκος" είναι "μάσσων". Από τη λέξη αυτή προέρχεται η λέξη "μασιούρ", που σημαίνει "μασούρι" από χρυσό. Την ίδια λέξη "μασούρι" με την ίδια έννοια χρησιμοποιούμε και σήμερα για το χρυσό, όταν λέμε "μασούρι λίρες".

Το ίδιο και οι Ρατζί λένε "μασούρι χρυσού", ",Μασιούρ" "δηλαδή μακρουλό χρυσό". Ο χρυσός συσκευάζεται σε "ράβδους χρυσού" που έχουν επίσης "μήκος" (μάκος), όπως όλα τα "μασούρια"¨.

Η λέξη "μάσσων" απαντάται στον Όμηρο, με την έννοια του μήκους, στην ενάτη ραψωδία της Οδύσσειας. Παραθέτουμε το στίχο: αυτόν: "

"¨ησσειν ή τοσούτον οίομαι ή έτι μάσσον"

δηλαδή (θα ριξω ή τόσο φαντάζομαι ή ακόμη μακρύτερα). Ο Οδυσσέας όταν τον καλούν οι μνηστήρες να συμμετάσχει με κάποιο άθλημα, στους αγώνες τους, λέει ότι φαντάζεται ότι θα ρίξει μακρύτερα από αυτούς, εννοώντας προφανώς τη σφαίρα ή το ακόντιο.

11.3.21

Πού έκανε λάθος ο Αρχιμήδης;

 Πού έκανε λάθος ο Αρχιμήδης ζητώντας κάπου να πατήσει σταθερά τα πόδια του; "Δος μοι, πα στώ και ταν Γαν κινάσω. Δόσ μου κάπου να σταθώ σταθερά και την Γη θα κινήσω.

Τόσο μεγάλη δύναμη έχει αυτός που έχει βρει κάτι σταθερό. Ο Καμύ το έλεγε αυτό αλλιώς. Έλεγε, όταν πέθανε η μητέρα του, ότι δεν έχει πού να ακουμπήσει την καρδιά του. Αυτά τα γράφει στην αρχή του 'Ξένου" του. Το μυθιστόρημά του αυτό αρχίζει με την φράση "Σήμερα πέθανε η μητέρα μου".
Το ίδιο γράφει και στο 'Ημερολόγιό του" ο Αντρέϊ Ταρκόφσκι. Αλλά ο Ταρκόφσκι είναι χριστιανός ορθόδοξος και αμέσως βρίσκει το σωστό. Ότι ο ορθόδοξος χριστιανός δεν απελπίζεται,
Ο Αρχιμήδης, όπως και ο Καμύ κάνουν λάθος διότι αναζητούν την ουσία και την σταθερότητα σε πράγματα προσωρινά, που τίποτε από αυτά δεν θα μείνει για πάντα. Ο Αρχιμήδης είναι φυσικό να μην το διάβασε το Ευαγγέλιο, αφού έζησε πριν το Χριστό. Υπήρχε όμως ακόμα και στην προσωκρατική φιλοσοφία η πίστη στο Θεό.
Είναι ο λεγόμενος σπερματικός λόγος του Θεού. Ακόμα και στην εποχή των ειδώλων, δεν πίστευαν όλοι στα είδωλα. Γνώριζαν ότι ο κόσμος είναι προσωρινός από την προσωπική τους εμπειρία. Αλλά δεν αναζητούσαν το Θεό. Αν αναζητούσαν το Θεό θα γνώριζαν από την εμπειρία τους
τα λόγια του Κυρίου ""παράγει ο κόσμος και η επιθυμία αυτού." (Ο κόσμος φεύγει και μαζί φεύγει κι αυτός που προσκολλάται σε προσωρινά πράγματα και σε ψεύτικη ζωή.) "Ιδού εγώ δίδωμι ζωήν αιώνιον".
Μόσχος Λαγκουβάρδος

10.3.21

Ομηρικά των Ρατζί του Δυτικού Νεπάλ

Οι Ρατζί, είναι κατά πάσα πιθανότητα απόγονοι των Ελλήνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως φαίνεται από τη γλώσσα , τους μύθους , το χαρακτήρα και την όλη παρουσία τους ανάμεσα στους αυτόχθονες λαούς γύρω τους, με τους οποίους δεν έχουν καμία συγγένεια. Παραθέτουμε μερικές λέξεις από τη γλώσσα που μιλούν τώρα και τις παραβάλουμε με την γλώσσα του Ομήρου, από την Ιλιάδα.

Το γελαστό πρόσωπο , γελαστό από χαρά και αγαλίαση, το ονομάζουν "κάγια" από το ομηρικό "καγχαλάω, αναγελώ".
Το "κύμα" το ονομάζουν "κούμα".
Το γρήγορο και δυνατό το ονομάζουν "ρι" ,από την ομηρική λέξη "ριπή".
Τη λαμπερή θεά του ποταμού την ονομάζουν "Κουμάρι", σύνθετη λέξη, η οποία αποτελείται από τις λέξεις "κάγια, κούμα, ρι" και σημαίνει " λαμπερό σαν ήλιος ορμητικό κύμα", σαν να λέγαμε σήμερα "λαμπροκυματούσα".
Η Θεά "Κουμάρι" , θεά του ποταμού,, διδάσκει τους Ρατζί, τον τρόπο να αλιεύουν με τη λάμψη. Για τους αυτόχθονες οι Ρατζοί, είναι από μεγάλο Γένος που ήρθαν από μακριά, από την Ινδία, και είναι μεγάλοι για πολλούς λόγους. Είναι μεγάλοι διότι είναι ευγενικοί με τους λαούς. Διότι κατέχουν την ναυτοσύνη διότι και τη διδάσκουν και τους αυτόχθονες λαούς γύρω τους. και διότι δεν ζητούν τίποτε από τους γύρω τους, ενώ οι ίδιοι προσφέρουν ό,τι έχουν.
Η θεά της λάμψης, σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο των Ρατζί, τους διδάσκει την αλιεία με τη λάμψη του φωτός. Τους μαθαίνει να κάνουν γροθιές από χόρτα (πούτζια, ,πυγμές) , και να τα ανάβουν , για να αλιεύουν με τος φως τους.
΄΄Οτι οι λέξεις "κάγια", "κούμα" και "ρι" είναι ομηρικές φαίνεται από τους στίχους της Ιλιάδας, τους οποίους παραθέτουμε εδώ στο πρωτότυπο και σε μετάφραση του Κώστα Δούκα, από το βιβλίο του , Εκδοσις Γεωργιάδης:
"όση δ' αιγανέοις ριπή ταναοίο τέτυκται"
(όσο μακρυά πετώντας το μακρουλό δόρυ.)
"ως υιός Πριάμοιο Πάρις κατά Περγάμου άκρης
καγχαλέων, ταχέως δε πόδες φέρον"
(έτσι ο γιος του Πριάμου Πάρις από της Περγάμου την άκρη
ως ήλιος έβη λάμποντας μέσα στον οπλισμό του
καγχάζων, κι οι ταχείς του πόδες τον έφερναν.)
Για τους Ρατζί έχουν γυρίσει ντοκυμαντέρ από ότι ξερω ο Ερικ Βαλί, που όσο και άν έψαξα δεν μπόρεσα να το βρω. και αυτό που έχει τον τίτλο Οι ιχθείς των θεών.
Μόσχος Λαγκουβάρδος
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

9.3.21

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

 Η Ορθοδοξία , όπως και οι αρχαίοι πρόγονοί μας ,απονέμει τιμή στον άνθρωπο και αναγνωρίζει την αξία του και τη δύναμή του. Δεν αμφισβητεί την αξία και τη δύναμη του ανθρώπου. Δεν λέει κανείς χριστιανός ορθόδοξος, τι μπορώ να κάνω εγώ, ένας άνθρωπος; Για την Ορθοδοξία ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. 

Ο άνθρωπος, αν έχει πίστη, γνωρίζει την αξία του και έχει εμπιστοσύνη στη δύναμη του ενός ανθρώπου. Δεν λέει τον εαυτό του, κακόμοιρο και φουκαρά. Γνωρίζει ότι η ελευθερία του ανθρώπου είναι αγώνας με τον εαυτό του, με την δουλεία στα πάθη. Απόδειξη οι άγιοι της Εκκλησίας μας και οι ήρωες της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.

 Η αξία και η δύναμη του Ηρακλή, τι είναι αν δεν είναι αξία και δύναμη ενός ανθρώπου. Ο Εχθρός του ανθρώπου για να κάμψει το ηθικό και για να αποθαρρύνει τον κάθε άνθρωπο εξευτελίζει την αξία και τη δύναμη του ανθρώπου. Εξευτελίζει τις αξίες και τις αντικαθιστά με τη λατρεία του θεού του χρήματος, το μαμωνά. Καταστρέφει την οικογένεια και προβάλλει την οργάνωση, την οποία διευθύνει ο ίδιος. Αν κανένας δεν έχει αξία, καμιά οργάνωση δεν έχει αξία. Αν όλα τα μέλη του σώματος είναι άρρωστα, πώς δεν θα είναι άρρωστο το σώμα;

8.3.21

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

  Τα τελευταία δέκα χρόνια, η τηλεόραση εκπαιδεύει τον κόσμο στον τρόμο για πολιτική και οικονομική χειραγώγηση. Προσωπικά εμένα δεν με πειράζει διότι δεν βλέπω τηλεόραση και δεν αγόρασα ποτέ δέκτη τηλεοράσεως. Αλλά και για ένα άλλο λόγο, διότι για τη ζωή "εκστρατείας" γυμνάζομαι από νήπιο, όταν με τους Γερμανούς, οι μανάδες μας στο χωριό μου βγήκαν στα βουνά και κοιμόμασταν πάνω στο χιόνι. Αυτή η προετοιμασία για το τρέξιμο στα βουνά συνεχίστηκε σε όλη μου τη ζωή.

Αποτέλεσμα της ζωής της εκστρατείας είναι να μισήσω τις παντόφλες και τις πυτζάμες. Μ' αρέσει να κοιμάμαι με τα ρούχα που φοράω έξω. Απόψε δεν ξέρω για ποιό λόγο, φόρεσα τον παντελόνι της πιτζάμας. Αλλά δεν το φόρεσα για πολύ. Γιατί αμέσως έγινε σεισμός και έτρεξα και φόρεσα το παντελόνι μου και χαλάρωσα, σαν να ήπια ηρεμιστικό χαμομήλι!

Η υπόθεση του τρόμου ως μέσον πολιτικής και οικονομικής χειραγώγησης πρέπει να μας βγάλει από την αδράνεια και να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει αυτό το βδέλυγμα.
Ο Έλιοτ, είναι μεγάλος ποιητής, από τους πιο μεγάλους στη σύγχρονη εποχή. Ο Έλιοτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και καλεί όλα τα φωτεινά πνεύματα της ανθρωπότητας να αγωνιστούν για να αποτραπεί ν αυτοκτονία της ανθρωπότητας.

Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Πωλ Νορ, στο βιβλίο του για τα έσχατα χρόνια που ζούμε, γράφει πως τα έσχατα πράγματα είναι ο λόγος, στα ελληνικά στο κείμενο. Αναφέρεται στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή οι Έλληνες αγαπούν το λόγο και επειδή δημιούργησαν τα αριστουργήματα του λόγου. Αναφέρει το λόγο , με ελληνικά, διότι ελπίζει και αυτός, όπως ο Καμύ, ότι οι Έλληνες, θα δώσουν νόημα στη ζωή, και θα μάθουν στους λαούς πώς να ζουν!

Δεν ξεφεύγει κανείς από το λόγο, γράφει ο Σεφέρης. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας του λόγου. Μπορούμε μόνο να διαλέξουμε ανάμεσα στη λογοτεχνία και στην παραλογοτεχνία. Η κακή δημοσιογραφία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.