2.4.20

"Δύναμις"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
(Απόσπασμα)
Το πνεύμα υφίσταται στις μέρες μας. φοβερό διωγμό Το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει όλος ο κόσμος, είναι ζωντανή απόδειξη ότι το πνεύμα που μας εμψυχώνει και μας δίνει τη δύναμη να αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας και για τους άλλους , διώκεται. Το πνεύμα δεν είναι ορατό. Δεν καταφεύγει στα βουνά ή στην έρημο. Το πνεύμα είναι μέσα στον άνθρωπο. Νιώθουμε ότι ο εχθρός επιβουλεύεται την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι εχθρός που απειλεί να μας εξοντώσει. Η καλύτερη ευχή για τον εαυτό μας και για τους άλλους είναι τώρα, η ευχή για τη δύναμη. Χρειαζόμαστε τη δύναμη όχι μόνο για την φυσική μας αντοχή στις αρρώστιες, αλλά και για την πνευματική μας υπόσταση. Δύναμη στην αγάπη, στην πίστη, στην ελπίδα, στο ωραίο και στο αληθινό. Η κατάσταση μοιάζει με τη ζωή σε καταφύγιο την εποχή του πολέμου.
Ο πανικός πλήττει τα πνευματικά μας θεμέλια και μας οδηγεί στην παραίτηση. Ξαναζούμε το φόβο που ένιωσαν οι πρωτόπλαστοι στην πτώση τους, που κρύφτηκαν απ΄ το Θεό. Το φόβο αυτόν της πτώσης του ανθρώπου νιώθουμε, όταν χάνουμε το ηθικό μας.
Στην πτώση του ο άνθρωπος κρύβεται. Κανείς δεν βγαίνει να καυχηθεί για τις πράξεις του που τον ντροπιάζουν και τον εξευτελίζουν. Κι ο πιο πωρωμένος ψυχικά κρύβεται. Γνωρίζει ότι η ύπαρξή του είναι οντότητα πνευματική. Να περισώσει το πνεύμα του είναι αυτό που μένει όταν όλα χάνονται. Η συναίσθηση του πνεύματος δίνει τη δύναμη να σταθεί ο άνθρωπος ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα χωρίς να λυγίσει. Δύναμη στο πνεύμα μας χρειαζόμαστε τις στιγμές του φόβου.
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: