4.5.18

ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΝΤΙΕΥΘΡΑΣΤΟΤΗΤΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου !

Η κρίση στην Ελλάδα έπληξε όλους τους τομείς της ζωής. Δεν είναι όμως η απόκριση στα πλήγματα η ίδια σε όλους τους τομείς.

Η διαφορά στην απάντηση στις προκλήσεις εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε τομέας. Υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις, τη μία θα την ονομάσουμε εύθραυστη και την αντίθετή της αντιεύθραυστη.

Το χαρακτηριστικό αυτών που βρίσκονται στην εύθραυστη κατάσταση, είναι ότι τα πλήγματα που δέχονται τους αδυνατίζουν.

Ενώ το χαρακτηριστικό αυτών που βρίσκονται στην αντιεύθραυστη κατάσταση είναι ότι τα πλήγματα που δέχονταιι, τους δυναμώνουν.

Κι αυτό το παρατήρησαν οι Έλληνες και έπλασαν το μύθο της Λερναίας Ύδρας, που όσο της έκοβες ένα κεφάλι φύτρωναν δύο. Η ποραβολή της Λερναίας Ύδρας σημαίνει εκείνο που γίνεται πιο δυνατό όταν δέχεται πλήγμα!

Οι συγγραφείς του βιβλίου ΙκιγκάΙ Εκτορ Γκαρθία και Φρανσεσκ Μιραλλιες σχολιάζουν τον μύθο αυτό στο βιβλίο τους.,

Όλοι θα θέλαμε να είμαστε σε κατάσταση "αντιευθραυστότητας" για να δυναμώνουμε με τα πλήγματα και γενικά με τις προκλήσεις της ζωής. Ποιά είναι άραγε η κατάσταση αυτή ; Ποιό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της; Μπορεί να αποκτήσει ο καθένας; Ποιοί είναι οι τυχεροί που το έχουν;

ΟΙ τυχεροί είναι οι καλλιτέχνες. Το κύριο χαρακτηριστικό της "αντιευθραυστότητας" είναι να έχεις διάφορες επιλογές. Αν έχεις διάφορες επιλογές, είσαι σε κατάσταση "αντιευθραυστότητας".

" Πίσω από την ιδέα αυτή της αντιευθραυστότητας " σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου, "φαίνεται ότι κρύβεται η ρήση του Νίτσε: ό,τι δε μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς."

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: