8.11.16

Άνθρωποι και ονόματα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στο χωριό μου υπήρχαν και μερικοί μορφωμένοι. Δεν έλεγαν, όπως όλοι ου Τζακς, ου Τζιμς, ου Βαφλήτς αλλά ο Τζακ, ο Τζιμ, ο Βανφλήτ.

Υπήρχε και όνομα Βανφλήτ. Είναι ολόκληρη ιστορία. ΄Βανφλήτς ονομάστηκε κάποιος που είχε ταράξει τους συγχωριανούς του με τΙς πραγματικές και τις φανταστικές ιστορίες του, για τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ. Τον είδε όταν υπηρετούσε στο στρατό, αν και μερικοί το αμφισβητούσαν ότι τον είδε και δεν ήταν φανταστικό πρόσωπο, και από τότε όλο γι΄ αυτόν μιλούσε.

Στις παρέες, στις επισκέψεις περίμενε πότε η κουβέντα θα γύριζε στον πόλεμο, για να μιλήσει για τον στρατηγό Βαν Φλητ. Ο Βαν Φλητς έτσι, ο Βανφλήτς αλλιώς. Του κόλλησαν κι οι συγχωριανοί του το παρατσούκλι "Βανφλήτς" και κανένας δεν θυμόταν το πραγματικό του όνομα.

Μια φορά πήγα στο χωριό και ζήτησα να μου πουν για τον Βανφλήτ. Δεν τον ήξερε κανείς. Δεν υπάρχει τέτοιο όνομα στο χωριό μας, είπαν όσους ρώτησα. Ώσπου κάποιος από την παρέα στο καφενείο φώναξε: "Τον Βαφλήτς λέει, ρε." Και τον θυμήθηκαν όλοι. Είχε πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: