2.11.16

Η ευγνωμοσύνη των ανδρών και των γυναικών

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιοι δείχνουν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, οι άντρες ή γυναίκες; «Αχάριστη δεν πόνεσες για μένα», λέει το λαϊκό άσμα. Η γυναικεία αχαριστία στο συγκεκριμένο παράδειγμα  εμφανίζεται στην ανειλικρίνεια και την υποκρισία της γυναικός έναντι του άνδρα της. Ο άνδρας πίστεψε ότι η γυναίκα που αγάπησε τον αγαπούσε και εκείνη, αλλά διαψεύστηκε. Η γυναίκα που αγάπησε αποδείχθηκε ότι δεν τον αγάπησε αλλά υποκρινόταν και τον ξεγελούσε με την ανειλικρίνειά της.

Αν το παράδειγμα του τραγουδιού είναι αντιπροσωπευτικό της αντρικής και της γυναικείας προσωπικότητας, αυτό σημαίνει ότι οι μεν άνδρες θα ένιωθαν ευγνώμονες, αν οι γυναίκες τους ήταν ειλικρινείς και δεν τους εξαπατούσαν με την υποκριτική αγάπη τους. Η αληθινή αγάπη της γυναικός για τον άντρα της φαίνεται στον πόνο της γι’ αυτόν και στην ειλικρίνειά της.

Οι άντρες ,λοιπόν, νιώθουν ευγνωμοσύνη όταν συναντούν ειλικρίνεια και αληθινή αγάπη. Οι γυναίκες με τι συγκινούνται, και σε τι δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους; Οπωσδήποτε δεν στερούνται το χάρισμα της ευγνωμοσύνης. Δεν τους συγκινεί η ειλικρίνεια και η αληθινή αγάπη, η οποία εκδηλώνεται με τον πόνο του άντρα γι’ αυτές. Με τι συγκινούνται. Νομίζω συγκινούνται με κάποια αρετή, η οποία μπορεί να μην φτάνει τις αρετές της Αλήθειας και της Αγάπης, αλλά είναι μεγάλη αρετή, η οποία περιέχει στα συστατικά στοιχεία της την Αλήθεια και την Αγάπη, την αρετή του Ωραίου.

Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο, που να μη δείξει την ευγνωμοσύνη της όταν βλέπει στα μάτια των άλλων, τον θαυμασμό για την ομορφιά της.

Ετικέτες
Ευγνωμοσύνη
Το Αληθινό
Το Ωραίο
Η υποκρισία

Δεν υπάρχουν σχόλια: