27.5.14

Η Ορθοδοξία είναι ιατρική

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Στην Αμερική, στη χώρα όπου ο ανταγωνισμός είναι επιστήμη, ανταγωνίζονται όχι μόνο στο καλύτερο, αλλά και στο χειρότερο. Παράδειγμα ανταγωνίζονται για να αναδειχθεί η πιο διάσημη πόλη της Αμερικής, αλλά και η πιο άσημη πόλη της Αμερικής και γιορτάζουν το ίδιο, τόσον οι κάτοικοι της διάσημης όσο και οι κάτοικοι της άσημης, αυτής που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον που να την ξεχωρίζει από τις άλλες.

Αν αυτό ίσχυε στις εκλογές θα εκλέγαμε όχι μόνο το καλύτερο κόμμα, αλλά και το χειρότερο. Γιατί όχι αυτό θα μας φύλαγε απ΄ το να ψηφίσουμε π.χ. τον Σύριζα και να μας προκύψει η Νέα Δημοκρατία.

Η αγάπη μας για το καλύτερο και για το χειρότερο θα βοηθούσε στη συνεργασία μεταξύ τους. Ούτε οι λίγοι καλοί μπορούν μόνοι τους να κάνουν τα πάντα ούτε οι πολλοί χειρότεροι είναι εντελώς ανήμποροι. Όλοι χρειάζονται. Οι κοινωνίες είναι ευτυχισμένες όταν υπάρχει ομόνοια και ειρήνη και όχι ανταγωνισμός και μίσος μεταξύ τους.

Η μεγαλύτερη προσφορά των εκλογών είναι η συνειδητοποίηση του θεάτρου που παίζεται στην πολιτική. Ποιος από αυτούς που ψηφίζουν γνωρίζει τους καλύτερους από τους χειρότερους και ποιος μπορεί να τους διακρίνει; Ούτε τον εαυτό μας δεν ξέρουμε αν είναι καλύτερος ή χειρότερος από χθες ή θα είναι καλύτερος ή χειρότερος μετά δέκα λεπτά της ώρας.

Η Ορθοδοξία δεν δέχεται την διάκριση των ανθρώπων σε καλύτερους και σε χειρότερους, ούτε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, που είναι η αιτία όλων των κακών. Ο ανταγωνισμός δυο ανθρώπων για την Ωραία Ελένη, ήταν η αιτία ενός μακροχρόνιου πολέμου που γέμισε δυστυχία αμέτρητες οικογένειες.

Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν θεραπευμένοι και αθεράπευτοι που μπορούν να θεραπευτούν.

Οι καλοί και οι κακοί υπάρχουν στις θρησκείες. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία. Είναι ιατρική.

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αν η Ορθοδοξία είναι ιατρική και όχι θρησκεία γεννάται το ερώτημα : Ποιας σχολής είναι οι θεράποντες, ή λειτουργοί, αυτής; Διότι υπάρχουν οι θεωρητικοί, υπάρχουν όμως και οι εμπειρικοί : ομοιοπαθητικοί, βιοενεργειακοί και άλλοι αταξινόμητοι.

Αγαπητέ κύριε Λαγκουβάρδο,
Με αφορισμούς του τύπου "Οι καλοί και οι κακοί υπάρχουν στις θρησκείες. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία. Είναι ιατρική" δεν λύνεται το πρόβλημα της "διαφορικής διάγνωσης", όπως συνηθίζουμε να λέμε οι γιατροί. Αν έχουμε πρόβλημα με τη λέξη "θρησκεία", το ίδιο και χειρότερα συμβαίνει με την εκδοχή του όρου "ιατρική" και το συναφές με αυτή "θεραπεία". Η γενικότητα της θρησκείας δεν μπορεί ποτέ να εξειδικευτεί με την αποδοχή του "θεραπευτήριου" της Ιατρικής, όπου κατά το παρελθόν έκαναν θραύση τα ειδικά προς τούτο τμήματα των ψυχοσωματικών παθήσεων. Αν δεν το γνωρίζεται, πολλοί των θεωρητικών της Ιατρικής υποστήριζαν ότι όλα τα σωματικά νοσήματα είναι αποτέλεσμα άδηλων και απροσδιόριστων ψυχικών, από τα οποία όμως - αυτό είναι δική μου σημείωση - πάντοτε απουσίαζε και απουσιάζει, εκ μέρους των ψυχοσωματικών γιατρών, η αναφορά στη ζωοποιό Χάρη του αγίου Πνεύματος :

Ἁγίῳ Πνεύματι, ἀναβλύζει τὰ τῆς χάριτος ῥεῖθρα, ἀρδεύοντα ἅπασαν τὴν κτίσιν, πρὸς ζωογονίαν.

Η Ορθοδοξία είναι θρησκεία, αγαπητέ κύριε Λαγκουβάρδο, αλλά κανείς δεν μας τη διδάσκει, ούτε μας έχει πει ποτέ, τι είναι, τι σημαίνει, η περί την θρησκεία ορθή δόξα, ή γνώμη. Χωρίς ορθή γνώμη για τη θρησκεία σωστή Ιατρική δεν μπορεί να γίνει, φυσικά, ούτε και λόγος για αποτελεσματική θεραπεία.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Πολύ σωστά όσο γράφετε για την ιατρική και για τη θρησκεία. Αν αντί για τη λέξη "ιατρική" λέγαμε "θεραπεία", θα είμαστε πιο κοντά σ΄ αυτό που θα ήθελα να πω για την Ορθοδοξία, αλλά φαίνεται ότι δεν τα καταφέρνω. Ούτε με την απάντησή μου στο σχόλιό σας θα μπορέσω να πω αυτό που θέλω. Μπορώ όμως να πω γιατί δεν είναι η Ορθοδοξία Θρησκεία αλλά είναι θεραπεία της νόσου της θρησκείας. Άρα πρέπει να πω προηγουμένως ποια είναι η νόσος της θρησκείας. Δεν θα ήθελα να δημοσιεύσω υλικό ετυμολογικό, πριν την έκδοση του μικρού ετυμολογικού λεξικού, που ετοιμάζω. Πρέπει όμως να κάνω μια εξαίρεση για την ετυμολογία της λέξης θρησκεία, για χάρη σας. Η λέξη "θρησκεία", κατά τη δική μου άποψη, προέρχεται από το ρήμα "θρασύνω, που θα πει ενθαρρύνω. Θρησκεία, λοιπόν, μπορεί να είναι για τον καθένα εκείνο, στο οποίο στηρίζει τα "θάρρη του", ή τις ελπίδες του. Με αυτήν την έννοια θρησκεία είναι και ο βουδισμός,παρόλο που οι βουδιστές δεν πιστεύουν ούτε στο Θεό, ούτε στην ύπαρξη και προσεύχονται διαρκώς να μετατεθούν στην ανυπαρξία. Θρησκεία είναι και ο κομμουνισμός ή θρησκεία με θεό τον μαμωνά, τον θεό του χρήματος. Με αυτήν την έννοια της θρησκείας, η Ορθοδοξία όχι μόνο δεν είναι θρησκεία, αλλά θεραπεύει κιόλας την αρρώστια της θρησκείας. Ποια είναι αυτή η αρρώστια δεν είναι δυνατόν σε αυτό το σχόλιο να την περιγράψουμε.