17.5.14

" Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ" ΤΟΥ ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η κινηματογραφική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα "Μεθυσμένος Άγγελος" έχει θέμα τη ζωή ενός ασυνήθιστους γιατρού, που είναι διπλά μεθυσμένος από το αλκοόλ που πίνει και από τη συμπόνια και την αγάπη που νιώθει για το δυστυχισμένο άνθρωπο.

Η ταινία παράλληλα με τη ζωή του γιατρού περιγράφει και τη ζωή δύο ασθενών τους, μιας νεαρής σπουδάστριας και ενός φτωχού γκάγκστερ που πάσχουν από την ίδια ανίατη για την εποχή εκείνη νόσο, τη φυματίωση βαριάς μορφής.
¨
Η κοπέλα, μια γιαπωνέζα στις αρχές του 20 αιώνα στην Ιαπωνία, τηρεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού της, που κάθε φορά μαζί με την φαρμακευτική αγωγή τη διδάσκει να πιστεύει στο πνεύμα. Το ρητό που της επαναλαμβάνει σε κάθε επίσκεψη είναι αυτό: "Αυτό που προέχει είναι το Πνεύμα".

Η τελευταία στιχομυθία μεταξύ γιατρού και της κοπέλας, που επισκέπτεται το γιατρό της κρατώντας τις ακτινογραφίες που δείχνουν ότι αποθεραπεύτηκε από τη φοβερή αρρώστια της είναι αυτή:

ΚΟΠΕΛΑ:(χαρούμενη) " Γιατρέ, αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του, δεν φοβάται τη φυματίωση."

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ : Αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του, δεν φοβάται τίποτα.

Με τον άλλον όμως ασθενή η κατάληξη είναι τραγική. Ο φτωχός γκάγκστερ δεν μπορεί να ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού, όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί δεν τον αφήνει το περιβάλλον των κακοποιών μέσα στο οποίο ζει και η υγεία του ολοένα χειροτερεύει.

Ο γκάγκστερ κάθε φορά που πηγαίνει για εξέταση δεν έχει χρήματα και αντί να πληρώσει το γιατρό, τον δέρνει και τον βρίζει..

Το έργο τελειώνει με μια σκηνή που σου σπαράζει την καρδιά. Ο ασθενής που είναι άφραγκος ως συνήθως,δέρνει το γιατρό και φεύγει με βρισιές, ενώ πνίγεται στο βήχα.

Ο γιατρός σηκώνεται από το πάτωμα, που ήταν πεσμένος, πηγαίνει στο παράθυρο και κοιτάζει στο δρόμο τον φτωχό άνθρωπο που περπατάει μέσα στη βροχή,"Ψήνεται στον πυρετό και δεν έχει ούτε σακάκι να φορέσει." λέει ο λυπημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: