4.8.12

Η ακλόνητη μαρτυρία!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


                                                   "Και πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε." 
                                                                                                                                 (Ματθ. ΚΑ΄,23-27)

        Οι ελπίζοντες εις τον Κύριον έχομε τους αγίους , οι οποίοι στηρίζουν την πίστη μας στην Ανάσταση του Ιησού Χριστού  και στην Ανάσταση των νεκρών.

        Κατά τον συλλογισμό του Αποστόλου Παύλου, αν δεν υπάρχει ανάστασις νεκρών, ούτε ο Χριστός ανεστήθη, άρα είναι μάταιη η πίστη μας κι οι ελπίζοντες στο Χριστό είναι οι ελεεινότεροι από όλους τους ανθρώπους.

       Από τα λόγια αυτά του Αποστόλου Παύλου συνάγεται ότι η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την Ανάσταση του Χριστού και την Ανάσταση των νεκρών. Άρα δεν έχουμε ανάγκη αποδείξεων ότι η πίστη μας στο Χριστό είναι ζωντανή.

      Η ύπαρξη των αγίων της Εκκλησίας μας μαρτυρεί ότι οι ελπίζοντες στο Χριστό δεν είναι οι ελεεινότεροι από όλους τους ανθρώπους. Οι άγιοι όχι μόνον δεν είναι οι ελεεινότεροι των ανθρώπων, αλλά είναι πρότυπα ζωής για πολλές γενεές ανθρώπων. Υπήρξαν προστάτες και οδηγοί των πιστών κι ο βίος τους υπήρξε διαρκής μελέτη τους. Οι άγιοι με τη ζωή τους εδόξασαν το Θεό.

      Η πίστη της Ορθοδοξίας δεν είναι από τα βιβλία, αλλά από το ζωντανό αίσθημα της ζωής. Οι ορθόδοξοι τιμούμε τους αγίους της Εκκλησίας μας και συμμετέχουμε στις γιορτές όταν η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη τους! Κάθε πιστός έχει εκτός από τον Φύλακα Άγγελό του και τους προστάτες αγίους του. Ο πιστός επικαλείται στη νοερά προσευχή του τον Κύριον Ιησού Χριστό δια της Θεοτόκου και πάντων των αγίων.

        Η Ορθόδοξη πίστη στο Χριστό δεν στηρίζεται σε θεωρητικολογήματα, αλλά στην ίδια τη ζωή. Η ύπαρξη των αγίων κι ο άγιος βίος των,κατά τη διάρκεια δύο χιλιάδων ετών, είναι η ακλόνητη μαρτυρία από την ίδια τη ζωή, για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και την ζωντανή πίστη εκείνων που αγαπούν τον Ιησού και τηρούν τις Εντολές Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: