2.5.12

Δε φταίνε οι γέροι που γερνάνε

Του  Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


                                   
 "Φώτισον τους οφθαλμούς μου, μήποτε υπνώσω εις θάνατον"
                                                                                Ψαλμ.12

      Δε φταίνε οι γέροι που γερνάνε. Δεν είναι τα γεράματα έγκλημα. Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της. Η νιότη είναι ωραία, αλλά δεν είναι όλη ζωή μια ατελείωτη νιότη. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Κάθε εποχή έχει το σκοπό της. Τα γεράματα είναι ο χειμώνας στη ζωή του ανθρώπου.

      Δεν φταίνε οι γέροι που γερνάνε. Κάθε πράγμα έχει το σκοπό του, το ίδιο κι οι εποχές κι οι ηλικίες του ανθρώπου. Οι γέροι  που νεάζουν υποφέρουν από ανία. Δεν χαίρονται τις αλλαγές στη ζωή τους. Φοβούνται να δουν τον εαυτό τους όπως είναι.  Πιστεύουν ότι δεν τους αγαπάει κανείς όπως είναι και δεν τολμούν να δουν τον εαυτό τους όπως είναι. Τα γεράματα γι΄ αυτούς είναι μια φριχτή εμπειρία αποξένωσης.

      Ένας μυθικός   βασιλιάς στόλιζε τα δέντρα στους κήπους του με διάφορα στολίδια κι έβαζε χορευτές να χορεύουν μπροστά στο καναρίνι του . Πίστευε πως ό,τι αρέσει σ΄ αυτόν αρέσει στα δέντρα και στα πουλιά.

      Οι γέροι που βλέπουν τα γερατειά τους σαν έγκλημα και τιμωρία προσπαθούν να κρύψουν τα χρόνια τους. Βάφουν τα μαλλιά τους, ντύνονται νεανικά, αποκτούν  νεανικά ενδιαφέροντα π.χ. βλέπουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και ό,τι άλλο προσφέρει ως θέαμα η τηλεόραση, ενημερώνονται για τις ομάδες,   και  συμμορφώνονται ακόμα και με τις επιταγές της μόδας , για να μη ξεχωρίζουν σε τίποτε από τους νέους.

      Στους γέρους αμβλύνονται όλες οι αισθήσεις ακόμα κι η καλαισθησία. Είναι επόμενο να μην μπορεί να αποφύγει τη γελοιότητα ο γέρος που προσπαθεί να ανταγωνιστεί τους νέους. Στην Αμερική η έλλειψη καλαισθησίας έκανε τους γέρους να μοιάζουν με τους κλόουν του τσίρκου. Οι κλόουν τουλάχιστον χαρίζουν στους θεατές του τσίρκου, κυρίως μικρά παιδιά, το γέλιο. Οι δικοί μας γέροι κι οι γριές στην Ελλάδα, ιδίως αυτές με τα παντελόνια, προκαλούν ένα λυπηρό θέαμα. Χάθηκε η αίσθηση του ωραίου από τις Ελληνίδες κάποιας ηλικίας.

      Οι Έλληνες κινδυνεύουμε να γίνουμε μετά τους Αμερικάνους ο πιο ακαλαίσθητος λαός του κόσμου, αν κρίνουμε από τους νέους  που νεάζουν και  θυμίζουν κλόουν στο τσίρκο. Στην Αμερική βάφουν και μακιγιάρουν ακόμα και τα πρόσωπα των νεκρών!  


   
          

Δεν υπάρχουν σχόλια: