1.5.12

Το όνειρο του μύρου!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

         Χθες βράδυ ονειρεύτηκα στον ύπνο μου το  άγιο μύρο. Μιλούσα  με κάποιον για το άγιο μύρο, ότι δεν είναι μόνο ένα άρωμα, όπως είναι στον κόσμο. Ότι στην Εκκλησία το άγιο μύρο όπως και το θυμίαμα δεν είναι μόνο υλικά πράγματα ούτε οι ενέργειες του μυρώματος και του θυμιάματος είναι υλικές ενέργειες δίχως πνευματικό νόημα.

        Ο ιερέας που μυρώνει με το άγιο μύρο τα νεοβάπτιστα   και θυμιάζει το εκκλησίασμα κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών ακολουθιών,  δεν είναι πράξεις χωρίς πνευματικό νόημα. Όπως η ελληνική σημαία δεν είναι μόνο ένα πανί.Η σημαία είναι η αγάπη μας για τον Θεό και την πατρίδα., η οποία εκφράζεται με το σύμβολο της γαλανόλευκης σημαίας μας.

        Έλεγα στον συνομιλητή του ονείρου μου, πως οι άνθρωποι που δεν  βρίσκουν πνευματικό νόημα  και βλέπουν μόνο την υλική διάσταση των πραγμάτων και των γεγονότων και αποβλέπουν μόνο στην χρησιμότητα και στην ωφελιμότητα , αρρωσταίνουν από ανία. Για να είμαι πιο ακριβής , είναι ήδη άρρωστοι.

        Είναι φυσικό να δω αυτό το όνειρο μια που όλο αυτόν τον καιρό έχω το νου μου στους πολιτικούς και στα πολιτικά κόμματα. Το πρωί άνοιξα  στην τύχη το Ευαγγέλιο για να διαβάσω τα λόγια με τα οποία ο Θεός μου μιλάει. Φαντάσου τη χαρούμενη έκπληξή μου, όταν διάβασα την περικοπή  για το πολύτιμο μύρο, με το οποίο η Μαρία  η αδελφή του Λαζάρου και της Μάρθας, άλειψε τον Ιησού, στη Βηθανία, όταν φίλεψαν τον Ιησού στο σπίτι τους.

      Πάντα συγκινούμαι όταν διαβάζω για την Μαρία, την αδελφή του Λαζάρου και μαθήτρια του Ιησού. Όταν διαβάζω με πόση προσοχή άκουγε τα λόγια του Ιησού, με την λατρεία της και την ευγνωμοσύνη της στον γλυκύτατο Ιησού. Το ίδιο ένιωσα πάλι με το πολύτιμο μύρο , με το οποίο η αξιόλογη αυτή γυναίκα άλειψε τον Ιησού.

      Η εποχή μας , η οποία δήθεν πρόσεξε τη γυναίκα, δεν μπορεί να κατανοήσει το επίπεδο στο οποίο  ο Ιησούς ανύψωσε τη γυναίκα. Πώς σε μια γυναίκα φανέρωσε τον εαυτό Του, πώς οι γυναίκες πίστεψαν ότι είναι ο Θεός με την ίδια δύναμη που πίστεψαν οι μαθητές Του. Πώς οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερη αφοβία από τους άντρες, όταν εκείνοι αποθαρρυμένοι κρύβονταν, ενώ εκείνες  πήγαν το πρωί του Σαββάτου στον τάφο του για να αλείψουν το σώμα του  Ιησού με μύρα.  

   Είχα ξαναδιαβάσει την ίδια περικοπή κι άλλες φορές και είχα υπογραμμίσει τα λόγια που αναφέρονται στο μύρο. Δεν είχα όμως προσέξει τα λόγια που περιγράφουν τη στάση του προδότη μαθητή του Ιησού, του Ιούδα. Μόνο τώρα ένιωσα την ανάγκη να υπογραμμίσω τα λόγια αυτά:

    Γράφει το Ευαγγέλιο του Ιωάννη για τον Ιούδα που παρακολουθεί τη σκηνή, που η Μαρία αλείφει με το μύρο της τον Ιησού: "Γιατί το μύρο δεν πουλήθηκε τριακόσια δηνάρια και δεν δόθηκαν τα χρήματα στους φτωχούς: Είπε δε τούτο, γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, "ουχ ότι  τον έμελλε περί των φτωχών , αλλ΄ ότι κλέπτης ην και το γλωσσόκομον είχε και τα βαλλόμενα εβάσταζεν."

   Την ίδια γιορτή των Βαϊων που διαβάζεται η περικοπή για το πολύτιμο μύρο, διαβάζεται ένα κομμάτι από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους . Ο Απόστολος εύχεται στους Φιλιππησίους "η ειρήνη του Θεού  η υπερέχουσα πάντα νουν φρουρήσει  τας καρδίας υμών και τα νοήματα υμών εν Χριστώ Ιησού."



       

     


Δεν υπάρχουν σχόλια: