22.5.12

Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι χειρότερη!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

       Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι  χειρότερη. Η ανία ως αιτία θανάτου είναι πιο συχνή από ό,τι είναι η πείνα.  Μια από τις αιτίες της ανίας είναι και ο φόβος της πείνας. Δεν φτάνει η μονοτονία, η μοναξιά, το βιομηχανικό περιβάλλον των πόλεων που κάνουν τη ζωή μας βαρετή, προστέθηκε κι ο φόβος για την επιβίωση, για να επιτείνει την ανία μας ακόμα περισσότερο.
        
       Στην πραγματικότητα η ανία προκαλείται απ΄  το φόβο. Φόβος που την αιτία του συνήθως την αποδίδουμε σε εξωτερικά αίτια. Είναι καλύτερα να φοβούμαστε από κάποια εξωτερική αιτία παρά από κάποια εσωτερική. Στα νησιά π.χ. όλα τα κακά  τα αποδίδουν στον καιρό. Έτσι είναι πιο ήσυχοι, παρά αν έψαχναν για εσωτερικές αιτίες. Οι γιατροί είναι συνηθισμένοι σ΄ αυτό. Οι περισσότεροι αποδίδουν την αιτία της ασθένειάς τους σε κάποιο εξωτερικό αίτιο.
         
       Ο άνθρωπος είναι ον προς θάνατον και ζει με το φόβο του. Ζει ανάμεσα στο τώρα και σ΄ αυτό που μπορεί να συμβεί δέκα λεπτά αργότερα. Η ζωή προς θάνατον κάνει τον κάθε άνθρωπο μοναδικό. Σε όλα μπορούν να μας υποκαταστήσουν  εκτός απ’  το θάνατό μας.
        
        Η ανία κι ο φόβος που την προκαλεί έχει το ίδιο αντίδοτο, την αγάπη. Η αγάπη διώχνει την ανία και το φόβο. Κι ο μόνος αληθινά αξιαγάπητος άνθρωπος είναι ο Ιησούς. Όταν τα πάντα, ακόμα και το παραμικρό πράγμα γίνεται για την αγάπη του, η αγάπη του θα διώξει το φόβο μας. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: "Μη φοβάστε τίποτε, θα βρίσκομαι μαζί σας κάθε μέρα, ως τη συντέλεια των αιώνων."
        
          Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μπορούμε να Τον αγαπούμε στον κάθε άνθρωπο. Έτσι θα είστε μαθητές μου, είπε, με το να έχετε αγάπη μεταξύ σας.
        
         "Ο Θεός μπορεί να πάρει τη θέση μας για να υποφέρει και να πεθάνει, δεν μπορεί να το κάνει αυτό για τις πράξεις μας ελευθερίας,. εκλογής, αγάπης. Η ελευθερία δεν απαλλάσσει παρά εκείνον που το επιθυμεί. Γι΄  αυτό εκείνος που επιθυμεί το μηδέν, θα το έχει. με τον τρόπο του." (Παύλος Ευδοκίμωφ).Ο άνθρωπος είναι απολύτως υπεύθυνος για την  ιστορία του. “Θέλατε να αφεθήτε μόνοι κύριοι του οίκου σας: ιδού, λοιπόν, αφίεται ο οίκος υμών.” "ουκ ηθέλησεν ευλογίαν, και μακρυνθήσεται απ΄ αυτού" Ψαλμ.108. (Δεν ηθέλησεν την ευλογίαν και δια τούτο η ευλογία θα απομακρυνθή από αυτόν). 
           
          Διάβασε, ευγενικέ αναγνώστη, αυτούς τους εξαίσιους στίχους του Άσματος  Ασμάτων και παρακάλεσε το Θεό να γίνουν πραγματικότητα σε σένα και σε όλους μας:

                                        Θες με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου,
                                        ως σφραγίδα επί τον βραχίονά σου.
                                        ότι κραταιά ως θάνατος αγάπη,
                                        σκληρός ως άδης ζήλος.
                                        περίπτερα αυτής περίπτερα πυρός, φλόγες αυτής.
                                        ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την αγάπην,
                                        και ποταμοί ου συγκλύσουσιν αυτήν.
                                        εάν δω ανήρ τον πάντα βίον αυτού εν τη αγάπη,
                                        εξουδενώσει εξουδενώσουσιν αυτόν.

  (Βάλε με ωσάν σφραγίδα μέσα στην καρδιά σου δια να με αισθάνεσαι μαζί σου πάντοτε .Ωσάν σφραγίδα στον βραχίονά σου, δια να με βλέπεις. Διότι η αγάπη είναι εξίσου ισχυρά, όπως και ο θάνατος. Η φλόγα της αχόρταστη, όπως αχόρταστος είναι ο άδης. Οι γύρω ακτινοβόλοι σπινθυρισμοί της ωσάν τα σπινθυροβολήματα του πυρός.  Οι φλόγες της σαν το πυρ.  Όσο πολύ κι αν είναι το νερό δεν μπορεί να σβήσει τη φλόγα της αγάπης. Κι αυτοί ακόμα οι ποταμοί δεν μπορούν να την πλημμυρίσουν και να την πνίξουν. Εάν πλημμυρισμένος από αγάπη ο άνδρας δώσει όλη την περιουσία του για να την εξαγοράσει, θα τον ελεεινολογήσουν και τον εξευτελίσουν οι άλλοι, διότι η αγάπη δεν εξαγοράζεται.) (Ερμηνευτική απόδοση, Ιωάννης Θ. Κολιτσάρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: