17.8.11

Έμερσον, γιατί δεν είστε εδώ;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Έλαβα γνώση της επίσκεψης του Σεβ. Αμβροσίου στον φυλακισμένο στρατηγό Ντερτιλή, την οποία πραγματοποίησε τηρώντας την Εντολή του Χριστού, να επισκεπτόμαστε τους ευρισκομένους σε ανάγκη συνανθρώπους μας.Ο Ιησούς συμβαδίζει με τον πόνο και την αποθάρρυνση και ταυτίζει τον Εαυτό Του με τους ελαχίστους, όπως ονομάζει τους ευρισκομένους σε ανάγκη συνανθρώπους μας.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είπε, πως ό,τι κάνετε σε ένα από αυτούς τους ελαχίστους σε μένα το κάνετε. Ό,τι κάνετε σε κάποιον που βρίσκεται στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην αρρώστια, στη φυλακή σε μένα το κάνετε. Ο Ιησούς βρίσκεται με τους φυλακισμένους, με τους φτωχούς, με τους ανήμπορους, με τους γέρους, με τους διωκομένους, με τα θύματα.

Από το όλο πνεύμα του Ευαγγελίου συνάγεται πως ό,τι καλό κάνουμε στους άλλους το κάνουμε και στον εαυτό μας, και ό,τι κακό κάνουμε στους άλλους, το κάνουμε και στον Ιησού, γιατί ο Ιησούς στους διωκομένους και στα θύματα βρίσκεται.

Με κανένα τρόπο δε βρίσκεται με τους εξουσιαστές, με τους πλούσιους, με τους δυνατούς, με τους γελώντες νυν , με τους διώκτες, με τους θύτες. Οι πλούσιοι, οι εξουσιαστές, οι υγιείς , οι δυνατοί, οι γελώντες νυν καταδιώκουν τον Ιησού και μάλιστα τον Ιησού εσταυρωμένο.

Ο Κύριος είπε: Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή. Σε μια εποχή που δεν τηρείται η οδός οι τιμές είναι ντροπή.

Όταν ο φιλόσοφος Έμερσον στην Αμερική επισκέφθηκε τον φιλόσοφο και μαθητή του Θορώ στη φυλακή,στην οποία τον έκλεισαν γιατί αρνήθηκε να πληρώνει τους φόρους σε μια πολιτεία που δεν καταργούσε τις φυλετικές διακρίσεις, ο διάλογος μεταξύ τους έμεινε ιστορικός. Ο Έμερσον ρώτησε το Θορώ:

-Θορώ, γιατί είστε εδώ. κι ο Θορώ απάντησε,
-Έμερσον, γιατί δεν είστε εδώ;

Με την ευκαιρία πληροφορήθηκα πως ο στρατηγός Ντερτιλής προτίθεται να μη ζητήσει ποτέ την αποφυλάκισή του και να πεθάνει στη φυλακή, αν η πολιτεία δεν του ζητήσει συγνώμην για την άδικη φυλάκισή του.

Η πολιτεία είναι μια μεγάλη, γενική έννοια. Δεν έχει αισθήματα ούτε νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγνώμην. Οι πολίτες πρέπει να ζητήσουν συγνώμην. ΣΕ μια εποχή που δεν τηρείται η Οδός η ψευδο-ειρήνη είναι ντροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: