15.8.11

"Πρέπει να προσπαθήσουμε ν΄ ακουστεί η φωνή μας"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Χθες πήγα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμωνος, στην Αγιά. Αγαπώ την ατμόσφαιρα του μοναστηριού. Η ψυχή μου αναπαύεται όταν βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Χριστό και που αγάπησαν πάνω από όλα τα πράγματα, την ησυχία. Σπάνια να βρούμε ήσυχο άνθρωπο στον κόσμο μας σήμερα.
Κάποιος ρώτησε τον Γέροντα για την προσευχή του Ονόματος του Ιησού, τη λεγόμενη Νοερά Προσευχή. Ο Γέροντας μιλώντας ήσυχα, με φωνή, που μόλις ακουγόταν στην ησυχία, είπε πως η Νοερά Προσευχή θέλει οδηγό ο οποίος να ασκείται κι ο ίδιος σ΄ αυτήν. Δεν μπορεί κανείς να ασκείται στη Νοερά Προσευχή μόνος του γιατί διατρέχει τον κίνδυνο να πλανηθεί. Λίγοι σήμερα ασκούνται στη Νοερά Προσευχή.
"Αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι",είπε ο Γέροντας αναθυμούμενος τους δικούς του στον Πόντο- η καταγωγή του είναι Ποντιακή. "Όλη η ζωή τους ήταν αφιερωμένη στο Χριστό."Κύριε ημών Ιησού Χριστέ σ΄Όνομά σ΄. Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, σ΄ Όνομά σ΄."
Κοιμούνταν και ξυπνούσαν στο Όνομα του Χριστού. Έτρωγαν το ψωμί τους στο όνομα του Χριστού. Πήγαιναν στο χωράφι στο Όνομα του Χριστού. Γύριζαν κουρασμένοι στο σπίτι τους στο Όνομα του Χριστού.Τίποτε δε γινόταν χωρίς το Θεό."
Έτσι γινόταν τον παλιό καιρό. "Όταν η ζωή για τους πολλούς κυλούσε στους ευρείς διαύλους μιας σταθερής παραδόσεως, ο λόγος του Χριστού εμφανιζόταν αδιατάρακτος. Αλλά τώρα όταν όλη η γη είναι γεμάτη απάτη, οι άνθρωποι σε απελπισία, όταν οι συνειδήσεις διαμαρτύρονται υβριστικά, όταν η βία φοβερίζει να εξαφανίσει κάθε ζωή, πρέπει να προσπαθήσουμε ν΄ ακουστεί η φωνή μας.
Στον παρόντα κίνδυνο ευγενικές λέξεις* που δεν οδηγούν πουθενά δεν φθάνουν.
Είναι ζωτική ανάγκη, όλοι σήμερα να στερεώσουμε την πίστη στην αιώνια νίκη του Χριστού, ώστε και εμείς οι ίδιοι να μπορέσουμε να γίνουμε πνευματικά ανίκητοι."
(Αρχιμ.Σωφρονίου, Εκδόσεις Π.Πουρναρά, Θεσσαλονίκη).

* "ευγενικές λέξεις", οπωσδήποτε δεν εννοεί την προσευχή. Η Προσευχή γίνεται κρυφά μέσα στα βάθη της ψυχής μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: