8.12.09

Έγκλημα και τιμωρία

Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι έγκλημα να καταφρονείς την οικογένειά σου και ότι είναι άξιοι τιμωρίας αυτοί που βάζουν την εργασία τους πάνω από την αγάπη των παιδιών τους και πάνω από την τιμή και το σεβασμό των γονιών τους. Ο Πλάτων πρότεινε την ποινή του θανάτου για κείνους που εγκαταλείπουν τους γέρους τους αβοήθητους.
Κατά τη Χριστιανική Διδασκαλία οι άνθρωποι που θεωρούν άλλα αγαθά πολυτιμότερα από την αγάπη δεν χρειάζονται τιμωρία, αλλά θεραπεία, γιατί είναι άρρωστοι. Κατά τη Χριστιανική Διδασκαλία ο Θεός είναι αγάπη. Ένα παράδειγμα αγάπης στο Ευαγγέλιο – όλο το Ευαγγέλιο είναι παραδείγματα αγάπης- είναι η περικοπή που αρχίζει με αυτά τα λόγια: « Του Ιησού γενομένου εν Βηθανία εν οικία Σίμωνος του λεπρού, προσήλθεν αυτώ γυνή αλάβαστρον μύρου έχουσα βαρυτίμου, και κατέχεεν επί την κεφαλήν αυτού ανακειμένου.» Η αγάπη του Ιησού για την γυναίκα αυτήν είναι πιο πολύτιμη από τα πιο πολύτιμα μύρα και από οτιδήποτε ο κόσμος θεωρεί πολύτιμο.
Στην Ρωσική κινηματογραφική ταινία «Οστρόβ», στο αριστούργημα αυτό του κινηματογράφου, μια μητέρα φέρνει το άρρωστο δεκάχρονο παιδί της στον στάρετς Ανατόλιο, απελπισμένη απ΄ τους γιατρούς. Τρεις χειρουργικές επεμβάσεις δεν το έκαναν καλά και το πόδι του παιδιού της αρχίζει να σαπίζει επάνω στο γοφό. Ο στάρετς δεν βλέπει μόνο το άρρωστο πόδι του παιδιού , αλλά και την άρρωστη ψυχή της μητέρας του που βάζει την καριέρα της πάνω από την αγάπη του παιδιού της και τους θεραπεύει με τη δύναμη του Θεού και τους δυο.
Από ποιες σκοτεινές εποχές πέρασε η ανθρωπότητα για να φτάσει στο φως της Χριστιανικής Διδασκαλίας το μαρτυρούν τα ευρήματα που υπάρχουν παντού. Ακόμα σώζονται τα διάφορα τοπωνύμια για τις τοποθεσίες όπου γκρέμιζαν ή έπνιγαν τους γέρους, τα άρρωστα παιδιά και τους ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους. Η ανθρωπότητα κάτω από το φως της Χριστιανικής Διδασκαλίας κατήργησε τις ανθρωποθυσίες και θέσπισε το σεβασμό του ανθρώπου είτε είναι άντρας η γυναίκα , δικός μας ή ξένος, πλούσιος ή φτωχός. Αν και οι νόμοι αυτοί δυστυχώς δεν εφαρμόζονται πλήρως παντού.
Τώρα η άγνοια η αμάθεια και η βαρβαρότητα επιστρέφει, σαν να λύθηκε ο Διάβολος, που η ενανθρώπιση του Κυρίου είχε δεσμεύσει, αλλά δεν πρέπει να μας θλίβει η σκοτεινή αυτή εποχή που ζούμε. Ο Απόστολος Παύλος περιγράφει τί θα συμβεί πριν από τη Δευτέρα Παρουσία με αυτά τα λόγια στην δεύτερη επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς. : « Δεν θα έρθει η ημέρα εκείνη, αν πρώτα δεν γίνει η αποστασία και δε φανερωθεί ο άνθρωπος της αμαρτίας, αυτός που είναι προορισμένος για την απώλεια. Αυτός θα εναντιωθεί και θα σηκώσει κεφάλι μπροστά σε καθετί που λέγεται θεός ή είναι αντικείμενο λατρείας. (…..). Και τώρα ξέρετε τί είναι εκείνο που τον εμποδίζει, ώστε να φανερωθεί όταν έρθει ο καιρός του.(….) Η μυστική δύναμη της ανομίας είναι ήδη επί το έργον. (….) Με κάθε είδους άνομα κι απατηλά μέσα θα παρασύρει όσους βαδίζουν προς την καταστροφή, επειδή δεν αγάπησαν την αλήθεια για να σωθούν. Γι’ αυτό ο Θεός θα επιτρέψει να ενεργήσει σ΄ αυτούς η πλάνη, για να πιστέψουν σ΄ αυτό το ψέμα. Έτσι, θα τιμωρηθούν όλοι όσοι δεν πίστεψαν στην αλήθεια και δέχθηκαν ολόψυχα την αδικία.»
Σε άλλη επιστολή του ο Απόστολος Παύλος παραινεί τους Χριστιανούς τί πρέπει να κάνουν στην εποχή σαν τι δική μας. Γράφει: « Όλα αυτά σας τα λέω επειδή, όπως ξέρετε, είναι κοντά το τέλος. Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε απ΄ τον ύπνο. Τώρα η σωτηρία βρίσκεται πιο κοντά μας παρά τότε που πιστέψαμε. Η νύχτα προχώρησε, η μέρα πλησιάζει. Ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός. «Ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν. Μη κώμοις και μέθαις, μη κοίταις και ασελγείαις. Μη έριδι και ζήλω. Αλλ’ ενδύσασθε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και της σαρκός πρόνοιαν μη ποιείσθε εις επιθυμίας».

"Ελευθερία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: