9.11.09

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος,Είναι το χαμόγελο "προσωπικό δεδομένο";

Είναι το χαμόγελο "προσωπικό δεδομένο"; Πήγα στην αρμόδια υπηρεσία και υπέβαλα αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά (ιατρικές εξετάσεις και φωτογραφίες διαβατηρίου) για την ανανέωση του διπλώματος οδηγήσεως.
Ο φωτογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες μου είπε να μη χαμογελώ και να κρύψω το σταυρό που φορώ. Συνοφρυώθηκα παρά τη θέλησή μου και έκρυψα το σταυρό, ο Κύριος να με συγχωρήσει, κάτω απ΄ το σακάκι μου. Είναι ένα μικρό σταυρουδάκι από σχοινί σ΄ ένα μικρό κομποσχοίνι με λιλιπούτειους κόμπους.
Ύστερα από κάμποσες μέρες μου τηλεφώνησαν από την υπηρεσία συγκοινωνιών ότι η κεντρική υπηρεσία δεν τις δέχτηκε τις φωτογραφίες και να τους πάω άλλες.
Δεν μου είπαν γιατί οι φωτογραφίες δεν είναι καλές. Μήπως γιατί υπάρχει κάποια υποψία χαμόγελου και δεν είμαι ολωσδιόλου αγέλαστος; Ή μήπως φταίει το κομποσκοινάκι μου που είχα κρεμασμένο στο λαιμό;
Απορώ πως ο υπολογιστής ή ο υπάλληλος διέκρινε το μαύρο κομποσκοινάκι πάνω στο μαύρο πουκάμισο. Στην αρχή φοβήθηκα μήπως έχουν κανένα μηχάνημα που βλέπει το σταυρό ακόμα κι όταν τον φοράμε κατάσαρκα.
Είναι το χαμόγελο "προσωπικό δεδομένο"; Απαγορεύεται το σταυρουδάκι, απαγορεύεται το χαμόγελο, απαγορεύεται το κομποσκοίνι; Έτσι εννοεί το σεβασμό του πολίτη η Ενωμένη Ευρώπη; Θυμίζει Μάο τσε Τουνγκ της πολιτιστικής επανάστασης. Είναι κάθε διαφοροποίηση "προσωπικό δεδομένο"; Ο Μάο είχε επιβάλλει στους Κινέζους την ομοιομορφία (άντρες γυναίκες φορούσαν όλοι την ίδια ενδυμασία, ένα είδος φόρμας της δουλειάς), η Ενωμένη Ευρώπη επιβάλλει την ομοιόμορφη εμφάνιση του ανέκφραστου και του κενού από αισθήματα και εσωτερική ζωή ανθρώπου. Ο άνθρωπος παραβάλλεται με το βόδι, όπως προφήτεψε ο Δαβίδ. Ο άνθρωπος «εξομοιώθηκε με τα κτήνη».
Η Ενωμένη Ευρώπη θεωρεί το χαμόγελο «προσωπικό δεδομένο». Το χαμόγελο παραβιάζει την ιδιωτική ζωή! Το ίδιο κι ο σταυρός και το κοσμποσκοίνι! Στην Αγγλία κάποια εποχή κινδύνευες να κλειστείς στη φυλακή αν δεν έδειχνες σοβαρός, σύμφωνα με το καθιερωμένο στιλ . Πράγματι ο Άγγλος ποιητής Όσκαρ Ουάϊλντ φυλακίστηκε γιατί αμφισβήτησε την σοβαροφάνεια και την υποκρισία της κοινωνίας της εποχής του!
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ενωμένης Ευρώπης καταδιώκεται λοιπόν το χαμόγελο στις φωτογραφίες που έχουν σχέση με το κράτος, για να προστατεύσουν το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής , ενώ παραλλήλως σχεδιάζεται η κατάργηση του απορρήτου των καταθέσεων των Τραπεζών όσον αφορά τους μικρο-καταθέτες, γιατί ποιος είναι σε θέση να ελέγξει τους μεγάλους;
Άλλαξα φωτογράφο. Πήγα σε άλλον που μου τράβηξε, ας ελπίσουμε, τις «σωστές» φωτογραφίες, τις οποίες ξαναπήγα στην αρμόδια υπηρεσία και περιμένω να τις δεχτούν. Εκτός αν μου επιβάλλουν να τις αλλάξω για τρίτη φορά.
Ο ευγενικός αναγνώστης που θέλει να ανανεώσει το δίπλωμά του πρέπει να προσέξει πολύ αν δεν θέλει να πληρώσει δυο φορές τις φωτογραφίες του, να πάρει ύφος σοβαρό και προς Θεού αν έχει επάνω του σταυρό ή κομποσχοίνι να τα κρύψει.
Ένας φοβερός τσάρος στη Ρωσία επειδή δεν του άρεσαν αυτοί που άφηναν γενειάδα ευχόταν να είχαν όλοι μια γενειάδα, για να την κόψει. Το ίδιο και κάποιος μονάρχης στην Ευρώπη, που δεν του άρεσε η ελευθερία του λόγου, ευχόταν να είχαν όλοι οι ρήτορες μια γλώσσα, για να την κόψει. Έχει δίκιο ο κόσμος που δεν βλέπει με καλό μάτι την ομοιομορφία!

1 σχόλιο:

zoro είπε...

φιλε μου τα δοκίμια σου πρέπει να διδάσκονται στα σχολεια. είναι βγαλμένα από τη ζωή για την ζωή. όλα αυτά τα καθημερινά που προσπερνάμε αλλα που σιγά σιγά μας αλλοιώνουν. προσφάτως που έβλεπα κάτι συγκροτήματα στην Korea και γενικά μου αρέσει πολύ η μουσική της Άπω ανατολής αν και δεν καταλαβαίνω τι λένε, η μουσική εξάλλου είναι μια διεθνής γλώσσα. σκεφτόμουν λοιπόν τι ωραία που υπάρχουν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι με τόσο διαφορετικό πολιτισμό και έθιμα. μακάρι να υπήρχαν και άλλοι πολύ μα πολύ διαφορετικοί. η διαφορετικότητα δεν πρέπει να μας φοβίζει αλλα να μας ομορφαίνει!