4.7.20

Ο σταυρός του Χριστού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Σταυρός του Χριστού δεν είναι τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής. Δια του σταυρού του Χριστού , λέει ο εκκλησιαστικός ύμνος του Πάσχα, ήρθε χαρά σε όλο τον κόσμο. ,Πώς μπορούμε να χαιρόμαστε με τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής;

Δεν είναι αυτό το νόημα του σταυρού του Χριστού.
Σταυρός του Χριστού είναι ο σταυρός που σηκώνουμε με τη θέλησή μας, όταν με τη θέλησή μας πεθαίνουμε για κάτι κι αυτό πεθαίνει για μας. Σταυρός του Χριστού είναι όταν λέμε για μια επιθυμία που δεν είναι ωραία, "αυτή η επιθυμία πέθανε για μένα κι εγώ έχω πεθάνει γι΄αυτήν."

Αυτο σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου "εμοί κόσμος εσταυρωται καγώ τω κόσμω". Αυτός που θέλει να με ακολουθήσει, ας σηκώσει με τη θέλησή του το σταυρό του κι ας με ακολουθήσει, λέει ο Κύριός. "Όστις θέλει οπισω μου ελθείν απαρνησάσω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι.".

Το ίδιο νόημα έχουν τα λόγια "ιδού γαρ ήλθε δια του σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω," Σηκώνομε τον σταυρό μας με τη θέλησή μας και, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πώς θα ήταν δυνατόν να χαιρόμαστε με τα δυσάρεστα της ζωής; Χαιρόμαστε με το σταυρό του Χριστού, γιατί είναι ελευθερία και δύναμις. "Ο λόγος γαρ ο του σταυρού τοις μεν απολλυμένοις μωρία εστί, τοις δε σωζομένοις ημίν δύναμις Θεού εστί.

Στην επιστολή του προς τους Κολασσαείς ο Απόστολος Παύλος γράφει: "Ει ουν απεθάνετε συν τω Χριστώ από των στοιχείων του κόσμου, τί ως ζώντες εν κόσμω δογματίζεσθε;" (Αφού, λοιπόν, πεθάνατε μαζί με το Χριστό και λυτρωθέηκατε από ταστοιχεία του κόσμου, γιατί ζείτε σαν να είστε υποταγμένοι σ' αυτά;)
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: