5.4.17

Η χαρά του ωραίου είναι άμεση

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

        Η χαρά του ωραίου είναι άμεση, όσο διαρκεί η θέα του ωραίου. Μια χαρούμενη εμπειρία είναι χαρούμενη γι’ αυτό που είναι, όχι για τις χαρούμενες προσδοκίες που δημιουργεί.  
      Ανάλογα με την αισθητική καλλιέργεια και με το αισθητικό κριτήριο που διαθέτουμε, χαιρόμαστε τις ευχάριστες εμπειρίες γι΄ αυτές τις ίδιες . Αν δεν διαθέτουμε αισθητική καλλιέργεια και αισθητικό κριτήριο, δεν χαιρόμαστε τις ίδιες τις εμπειρίες γι΄ αυτό που είναι, αλλά  για τα επακόλουθα των εμπειριών αυτών. 
      Π.χ.  αγοράζω ένα λαχείο, και  χαίρομαι  για την προσδοκία να κερδίσει. Κερδίζει το λαχείο και χαίρομαι για την προσδοκία να κάνω ένα ωραίο ταξίδι με τα χρήματα του λαχείου. Πάω στο ταξίδι, και χαίρομαι για την προσδοκία να κάνω μια ενδιαφέρουσα γνωριμία. Κάνω την ενδιαφέρουσα γνωριμία, και  χαίρομαι  γι΄ αυτό που περιμένω από την ενδιαφέρουσα γνωριμία. 
     Έτσι τα πράγματα παραπέμπουν το ένα στο άλλο,  ώσπου συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας γέλασε και αναφωνούμε μαζί με τον ποιητή « Αχ, πού  'σαι νιότη πού  ΄δειχνες πως θα γινόμουν άλλος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: