15.3.16

Απάντηση σε μήνυμα μοναχών για την προσευχή

Γερόντισσες, ευλογείτε!

Θεωρώ τους μοναχούς και τις μοναχές της Ορθοδοξίας τα ΛΟΚ που είχαμε στο στρατό, τις πνευματικές δυνάμεις που πολεμούν στην πρώτη γραμμή των εχθρών. Εμεις οι λαΪκοί ευρισκόμενοι στα μετόπισθεν νιώθουμε ευγνώμονες και μόνο που υπάρχετε και ειμαστε ευγνώμονες στο Θεό για τον Μοναχισμό της Ορθοδοξίας, γιατί γνωρίζουμε ότι βρισκόσαστε σε διαρκή προσευχή υπέρ ημών.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή προσέγγιση στη διαφορά ανάμεσα στην προσευχή και στον διαλογισμό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Εγρήγορση της Ορθοδοξίας (Νήψη, Νοερά Προσευχή) και στο διαλογισμό και την έκσταση. Μεταξύ τους υπάρχει ριζική διαφορά, ώστε είναι αδύνατον να συνυπάρξουν , όπως είναι αδύνατον να συνυπάρξουν η φωτιά και το χιόνι.

Και είναι αδύνατο να συνυπάρξουν, διότι η νήψη και η νοερά προσευχή δεν είναι από την ίδια πηγή με τον διαλογισμό και την έκσταση. Η νήψη και η νοερά προσευχή έχει πηγή την Θεία Χάρη που τρέχει και δοξάζεται, ενώ ο διαλογισμός έχει πηγή την διάνοια, η οποία ενισχύεται για να υπερβή τον εαυτό της, χωρίς να ταπεινωθεί, διότι η διάνοια δεν γνωρίζει ταπείνωση, αλλά μόνον ενίσχυση. Γίνεται ολοένα πιο ισχυρή, για να νικήσει τον εαυτό της. Σαν να θέλεις να βγεις από το τέλμα, ενισχύοντας ολοένα πιο πολύ τις δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παπισμός και ο Προτεσταντισμός θεωρούν την Χάρη κτιστή και συγχέουν την Ενέργεια του Θεού, με τα αποτελέσματά της , δηλαδή τα ενεργήματα. Έτσι η χάρη είναι ενέργεια του ανθρώπου και ο δυτικός πιστεύει στον άνθρωπο και όχι στον Θεό.
Καλύτερα να μην βασιζόμαστε στις εμπειρίες μας, αλλά στις εμπειρίες των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας!

Συγχωρείστε με.
Με τον απαιτούμενε σεβασμό

Ετικέτες

Ορθόδοξος δρόμος
Νοερά προσευχή
Νήψη,

Θεοσοφία
Διαλογισμός
Έκστασις

1 σχόλιο:

Στέργιος (Αλέξανδρος) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.