17.3.16

Εκ φύσεως αδύνατη η ένωση των Ορθοδόξων με τους Παπικούς και τους Προτεστάντες

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όσο μπορεί να ενωθεί η φωτιά με το χιόνι, άλλο τόσο μπορούν να ενωθούν σε μια κοινή πίστη οι Ορθόδοξοι με τους Παπικούς και τους Προτεστάντες.

Για να ενωθούν μεταξύ τους ή πρέπει οι Ορθόδοξοι να πάψουν να είναι Ορθόδοξοι ή οι Παπικοί και οι Προτεστάντες πρέπει να πάψουν να είναι Παπικοί και Προτεστάντες. Η Ορθοδοξία (εννοείται στην Διοίκησή της, όχι στον πιστό λαό) μπορεί να πάψει και ίσως ένα μεγάλο μέρος να έπαψε να είναι Ορθόδοξη. Όποιος όμως φαντάζεται ότι οι Παπικοί και οι Προτεστάντες, δηλαδή τα ισχυρά κράτη του Δυτικού Κόσμου, θα δεχθούν να μην κυβερνούν τον κόσμο μέσω του Πάπα, πρέπει να διορθώσει την φαντασία του.

Είναι θέμα κοσμικής εξουσίας για την Δύση, και δεν διανοείται κανείς να παραιτηθεί από αυτήν, ούτε Διοίκηση, ούτε λαός, πλην ορισμένων περιπτώσεων που δέχθηκαν την Θεία Φώτιση. Αυτοί και τώρα βαφτίζονται Ορθόδοξοι. .

Είναι πιθανόν να υπογράψουν οι Διοικήσεις να υπογράψουν κάποιο "Συμφωνητικό Ένωσης".. Ο Ορθόδοξος Δρόμος, όμως και οι λαοί που τον ακολουθούν, θα εξακολουθεί να υπάρχει εις τους αιώνες των αιώνων και δεν θα πάψουν ποτέ να τον αναζητούν όσοι διψούν για τον Χριστό και να τον ακολουθούν, εκτός κι αν αρνηθούν τον Χριστό.

Αυτοί που τον αρνήθηκαν τον Ορθόδοξο Δρόμο, το έκαναν και χωρίς το συμφωνητικό. Οπότε ακόμα κι αν υπογραφεί το "συμφωνητικό" δεν θα προσθέσει τίποτε. Ούτε νέο σχίσμα πρόκειται να γίνει μεταξύ των πιστών.

Ενδεχομένως να γίνει ένα νέο είδος σχίσματος, αυτή τη φορά μέσα στους κόλπους της διοικήσεως, συν το μίσος (αντικληρικαλισμός) που είναι αναπόφευκτο να υπάρξει, όπως υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει στην Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: