12.1.15

Αποικιοκρατία

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Μια ελληνική λαϊκή παροιμία εκφράζει το πνεύμα της αποικιοκρατίας. Λέει η παροιμία αυτή: "Πέρασα το ποτάμι γ... το άλογό σου".
Όταν οι ιθαγενείς φορτώνονταν τα βάρη των αποικιοκρατών, οι αποικιοκράτες αντί ευχαριστώ τους έδιναν κλωτσιές. Αποτέλεσμα: Οι ιθαγενείς τους έδιωξαν με τις κλωτσιές.

Η νεοαποικιοκρατία, συνεχίζει την ίδια μέθοδο. "Και την πίτα και την πόρτα". Και σου τρώει την πίτα και σου κατουράει την πόρτα. Μέχρις ένός ορίου, βέβαια. Όταν κανείς δεν μαθαίνει με το λόγο, το σύστημα λειτουργεί από μόνο του. Όταν φτάνει κάτι στα όριά του, έρχεται η αντίθετη κατάσταση, από μόνη της. Όπως έγινε με την παλιά αποικιοκρατία.

Ο Μέγας Αλέξανδρος (ή ο Βασιλιάς Φίλιππος), αντάμοιβε πλούσια τους στρατιώτες του. Όταν εκείνοι του έλεγαν, πως έκαναν το καθήκον τους ως στρατιώτες, ο Μέγας Αλέξανδρος τους έλεγε, εσείς κάνατε το καθήκον σας ως στρατιώτες κι εγώ σας ανταμείβω ως βασιλιάς.

Ο Θεός προικίζει τον άνθρωπο με τρία μεγάλα αξιώματα; του προφήτη, για να μεταδίδει το λόγο του Θεού, του ιερέως για να προσεύχεται για τους άλλους και του βασιλέως για να κυριαρχεί στα πάθη του.

Ο πιστός χριστιανός νιώθει ευγνωμοσύνη για τις ευεργεσίες του Θεού προς αυτόν και το ίδιο νιώθει και για τους άλλους ανθρώπους. Ο άτοπος και πονηρός νιώθει μοναξιά και δεν αγαπάει τον εαυτό του και τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: