6.1.15

"Ευλογείτε"


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου*


Ό,τι και να ζητήσεις από ένα μοναχό θα σου απαντήσει , "ευλογείτε", που σημαίνει να ευλογείς το Θεό παντού, ώστε να μη γίνεται τίποτα χωρίς το Θεό και να υπάρχει η ευλογία του Θεού σε κάθε πράγμα.Αυτός που ερμηνεύει κατά γράμμα τη Γραφή, θα σου πει, πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή.

Ο Ισπανός Μπουνουέλ στην ταινία του Βιριδιάνα, προχωράει ακόμα περισσότερο. ΚοροΪδεύει την καλοσύνη προς τον συνάνθρωπο. Τί αξία έχει, λέει , όταν ευεργετείς έναν άνθρωπο, ενώ υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι που δεν ευεργετούνται;

Με αυτή τη σκέψη μπορείς να λες στον εαυτό σου γιατί να βοηθήσω αυτόν που έχει την ανάγκη μου, αφού δεν μπορώ να σώσω την ανθρωπότητα; Ο Ντοστογιέφσκι απαντάει σ΄ αυτό πριν να θέσει το ερώτημα ο Μπονουέλ , πως κάθε φορά που πιάνει τον εαυτό του να σκέφτεται την ανθρωπότητα, πιάνει τον εαυτό του να μην αγαπάει κανέναν.

Αυτός που διαβάζει στη Γραφή "πίστις άνευ έργων νεκρά εστι" πρέπει να καταλάβει το πνευματικό περιεχόμενο και να μην μένει στην γραμματική ερμηνεία. Η Γραφή λέει πως το πνεύμα δίνει ζωή ενώ η κατά γράμμα ανάγνωση σκοτώνει. Γιατί αν εμβαθύνεις λίγο στα λόγια "πίστις άνευ έργων νεκρά εστί" θα δεις ότι και "έργα χωρίς πίστη είναι νεκρά."

Κι ακόμα περισσότερο, ενώ την πίστη ο Θεός μπορεί να την εκλάβει ως έργο (ως δικαιοσύνη), όπως έκαμε με τον Αβραάμ, τα έργα δεν μπορεί να θεωρηθούν ως πίστη. Το ίδιο και με την ευλογία. Το ότι κάποιος ευλογεί το Θεό στο καθετί, αυτό μπορεί να το θεωρήσει ο Θεός "έργο" , το ότι κάνει καλά έργα κάποιος δε σημαίνει ότι κατ΄ ανάγκην πιστεύει στο Θεό. Ακόμη και ο διάβολος κάνει καλά έργα. Βέβαια ο διάβολος πιστεύει στο Θεό, αλλά είναι τόσο υπερήφανος, που θεωρεί τον εαυτό του ίσο με το Θεό, παρόλο που τρέμει από το φόβο του ακόμα και στο Όνομα του Θεού.


__________________
*Δημοσιευμένα Μικρά Δοκίμια 2.167

Δεν υπάρχουν σχόλια: