17.2.14

ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο στίχος της προσευχής "και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν" σημαίνει πως μαθαίνουμε είτε με το καλό, είτε με πειρασμούς (χτυπήματα).

Δύσκολη παιδεία οι πειρασμοί. Μήπως υπάρχει κανένας πιο εύκολος δρόμος. "Οι τρανοί καβαλαρέοι, θέλουν τρελά άλογα". Αλλά δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτή. Δεν υπάρχει κάτι πιο εύκολο;

Οι πειρασμοί αρχίζουν από τους πιο μικρούς, για τους ντελικάτους και τους αρχάριους και φτάνουν μέχρι τους βαρείς, όπως είναι η αρρώστια ή η προσέγγιση του θανάτου για τους δυνατούς.

Γι' αυτούς που δεν θέλουν να μαθαίνουν με τους πειρασμούς , ο Κύριος, στη μεγάλη φιλευσπλαχνία Του μας έδωσε κάποιον άλλο πιο εύκολο δρόμο σωτηρίας. Να γίνουμε λιγάκι παιδιά. Να δεχθούμε τη βασιλεία του Θεού, όπως τα παιδιά.

Αν και για πολλούς , ιδίως αυτούς που έχουν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, κι ο δρόμος αυτός δεν είναι ευκολότερος.

Κάποιος γνωστός μου έχει πάντα το ίδιο παράπονο, ότι δεν μπορεί να δεχθεί μερικά πράγματα στην Εκκλησία και δεν εξομολογείται ούτε μεταλαβαίνει. Διαβάζει Φόερμπαχ, Κίρκεγκωρ, Σμέναν κ.ά.

-Προτιμάς την αρρώστια ή να γίνεις λιγάκι χαζός; τον ρώτησα και θύμωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: