13.2.14

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο πρύτανης ενός αμερικανικού πανεπιστημίου Νάθαν Πούσεϋ, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του προς τους φοιτητές του, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: 

"Οι δυσκολίες δεν είναι ατυχίες. Είναι αυτό το ίδιο το υλικό της ζωής. Ο αγώνας με τις δυσκολίες προσδίδει πνευματικότητα σ΄ αυτόν που αγωνίζεται." 

Ο σοφός αυτός πρύτανις συμβουλεύει τους φοιτητές του να μην αποφεύγουν τον αγώνα, γιατί δεν θα αποκτήσουν πνευματικότητα. Στην προσευχή μας δεν ζητάμε απ΄ το Θεό να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τον αγώνα με τις δυσκολίες, αλλά να μας δώσει δύναμη να αγωνιζόμαστε. Και για να μην απελπιζόμαστε η Γραφή λέει, πως ο Θεός δεν φορτώνει τον άνθρωπο με δυσκολίες πιο βαριές από αυτές που μπορεί να αντέξει.

Οι Κρητικοί και όλοι οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια συνδέουν τον αγώνα με την Ελευθερία. Περιεχόμενο της Ελευθερίας είναι ο αγώνας. Ελευθερία είναι ο αγώνας για την ελευθερία.

Οι Εγγλέζοι στην Κρήτη, στον πόλεμο, έβλεπαν τους Κρητικούς, να ανυπομονούν να πολεμήσουν και νόμιζαν ότι είναι φιλοπόλεμοι. Ενώ οι Κρητικοί ένιωθαν ελεύθεροι, όσο ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Και ήταν πάντοτε έτοιμοι να πολεμήσουν. Την ετοιμότητά τους αυτή οι Εγγλέζοι θεωρούσαν φιλοπόλεμη διάθεση.

Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για τον πόλεμο, θα μπορούσαμε να πούμε, αν θέλεις να είσαι ελεύθερος να είσαι έτοιμος πάντοτε να αγωνιστείς για την ελευθερία.

Το ίδιο έκαναν κι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στους οποίους η στρατιωτική θητεία διαρκούσε μέχρι το 65ον έτος της ηλικίας τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: